Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Termékteszt: Gyümölcsjoghurtok

  • 2013. augusztus 27.
  • Pauló Gergő

Amellett, hogy finom, segít az emésztésben, élőflórát és probiotikumokat tartalmaz, védi a bélbaktériumokat, egyszóval egészséges – gondolják sokan a gyümölcsjoghurtról. Tényleg így van? A Tudatos Vásárlók Egyesülete 16 gyümölcsjoghurtot tesztelt - elsősorban a cukor és gyümölcshányad szempontjából - táplálkozástudományi szakértő segítségével, hogy kiderüljön, egészséges finomság vagy inkább cukros édesség a gyümölcsjoghurt.

A fogyasztó joggal várhatja el, hogy a termék valódi gyümölcsöt és kevés cukrot tartalmazzon, és ne aromák, színezékek, valamint glükóz-fruktóz szirup biztosítsa az ízét és a színét, ezért az értékelés szempontjait e kritériumok mentén határoztuk meg.

A vizsgált termékek minősége széles skálán mozog: míg egyes termékek 9–12g gyümölcsöt tartalmaztak, addig a kevésbé gyümölcsösek csupán 2g-ot. A cukortartalom tekintetében is hasonló az eredmény. Bizonyos termékeknél nagyon nagy a hozzáadott cukor és fruktóz-glükóz szirup aránya (6g-tól 12g-ig terjed). Sajnos a becslést nehezíti, hogy a cukortartalom feltüntetésénél együtt szerepel a tejcukor és a hozzáadott répacukor, cukorszirup.

A 16 gyümölcsjoghurt közül két termék, a Cserpes epres joghurt és a Spar Natur Bio szamócás gyümölcsjoghurt ért el előkelő helyezést, mert

  • teljes értékű gyümölcsöt tartalmaznak a hozzáadott cukormennyiségnél nagyobb arányban, valamint
  • az összetételt tekintve a Cserpes joghurt egyáltalán nem tartalmazott adalékanyagot, míg a Spar termékben csak természetes anyagokat (pektin, céklalé) találtunk – igaz, ezek sem feltétlenül szükségesek a termék kialakításához.

Annak ellenére, hogy a Cserpes az összes pontszámot tekintve első helyen végzett, a címkeinformáció terén még van hova fejlődniük, tápanyagtáblázat ugyanis nem található a címkén.

A legrosszabb eredmények a kevés gyümölcs-, nagy cukortartalom és a sok adalékanyag miatt születtek. Ezért érdemelte ki a Danone Könnyű és Finom epres gyümölcsjoghurtja az utolsó helyet. Ebben a termékben a sok adalékanyag és cukor mellé valódi gyümölcs helyett csak gyümölcskoncentrátum került.

Nem sokkal kapott jobb értékelést az Alföldi Tej Kft. által gyártott Magyar joghurt. Bár ez több gyümölcsöt tartalmazott, mint a legrosszabb minőségű Danone, sok pontot veszített az adalékanyagok (aroma, stabilizátor, színezék, savanyúságot szabályozó anyag, tartósítószer), a magas cukortartalom és a hiányos címkeinformáció miatt.

Külön érdekessége a tesztnek, hogy a Danone hat terméke a magas gyümölcs- és viszonylag alacsony cukortartalmú jobb minőségtől a sereghajtó gyenge kategóriájúig széles skálán szerepel, viszont az adalékanyaggal egyiknél sem spórolnak.

A teszt eredményei és az összefoglaló elemzés elérhető a http://tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-gyumolcsjoghurtok-0 oldalon.

További információk:
Nagy Melinda, Tudatos Vásárlók Egyesülete – Tel/Fax: 225-81-36
Tel:+36 20/456-0683, email: [email protected]