Termékteszt: Gyümölcsjoghurtok
Amellett, hogy finom, segít az emésztésben, élőflórát és probiotikumokat tartalmaz, védi a bélbaktériumokat, egyszóval egészséges – gondolják sokan a gyümölcsjoghurtról. Tényleg így van? A Tudatos Vásárlók Egyesülete 16 gyümölcsjoghurtot tesztelt - elsősorban a cukor és gyümölcshányad szempontjából - táplálkozástudományi szakértő segítségével, hogy kiderüljön, egészséges finomság vagy inkább cukros édesség a gyümölcsjoghurt.
A fogyasztó joggal
várhatja el, hogy a termék valódi gyümölcsöt és kevés cukrot tartalmazzon, és ne aromák, színezékek, valamint glükóz-fruktóz szirup
biztosítsa az ízét és a színét, ezért az értékelés szempontjait e kritériumok
mentén határoztuk meg.
A vizsgált termékek minősége széles
skálán mozog: míg egyes termékek 9–12g gyümölcsöt tartalmaztak, addig a kevésbé
gyümölcsösek csupán 2g-ot. A cukortartalom tekintetében is hasonló az eredmény.
Bizonyos termékeknél nagyon nagy a hozzáadott cukor és fruktóz-glükóz szirup
aránya (6g-tól 12g-ig terjed). Sajnos a becslést nehezíti, hogy a
cukortartalom feltüntetésénél együtt szerepel a tejcukor és a hozzáadott
répacukor, cukorszirup.
A 16 gyümölcsjoghurt közül két termék, a Cserpes epres joghurt és a Spar
Natur Bio szamócás
gyümölcsjoghurt ért el előkelő
helyezést, mert
- teljes értékű gyümölcsöt tartalmaznak a hozzáadott cukormennyiségnél nagyobb arányban, valamint
- az összetételt tekintve a Cserpes joghurt egyáltalán nem tartalmazott adalékanyagot, míg a Spar termékben csak természetes anyagokat (pektin, céklalé) találtunk – igaz, ezek sem feltétlenül szükségesek a termék kialakításához.
Annak ellenére, hogy a Cserpes az összes pontszámot tekintve első
helyen végzett, a címkeinformáció terén még van hova fejlődniük, tápanyagtáblázat
ugyanis nem található a címkén.
A legrosszabb eredmények a kevés gyümölcs-, nagy
cukortartalom és a sok adalékanyag miatt születtek. Ezért érdemelte ki a Danone Könnyű és Finom epres
gyümölcsjoghurtja az utolsó helyet. Ebben a termékben a sok adalékanyag és
cukor mellé valódi gyümölcs helyett csak gyümölcskoncentrátum került.
Nem sokkal kapott jobb értékelést az Alföldi Tej Kft. által
gyártott Magyar joghurt. Bár ez több gyümölcsöt
tartalmazott, mint a legrosszabb minőségű Danone, sok pontot veszített az
adalékanyagok (aroma, stabilizátor, színezék, savanyúságot szabályozó anyag,
tartósítószer), a magas cukortartalom és a hiányos címkeinformáció miatt.
Külön érdekessége a tesztnek, hogy a Danone hat terméke a magas gyümölcs- és viszonylag
alacsony cukortartalmú jobb minőségtől a sereghajtó gyenge kategóriájúig széles skálán szerepel, viszont az adalékanyaggal
egyiknél sem spórolnak.
A
teszt eredményei és az összefoglaló elemzés elérhető a http://tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-gyumolcsjoghurtok-0
oldalon.
További információk:
Nagy
Melinda, Tudatos Vásárlók Egyesülete – Tel/Fax: 225-81-36
Tel:+36 20/456-0683, email: [email protected]