Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szintetikus szövetszálak az óceánokban és a partokon

  • 2013. augusztus 28.
  • Pauló Gergő

Először 1988-ban az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA) hívta föl a figyelmet az óceánokon úszó szemétszigetre.

Az óceánokon úszó szemétsziget műanyag részecskéi alattomosan leselkednek a látszólag tiszta vízben, ezzel mérgezve nem csak a vizeket, hanem a partokat is. A nagyobb darabokból levált műanyagrészecskék átlátszó, nyálkás csomókat alkotnak a vizekben, mely a planktonokkal táplálkozó élőlények szervezetébe kerül, így bekerülnek a táplálékláncba. A kutatók tanulmányaikban rámutatnak arra, hogy ennek jelentős egészségügyi kockázata van hosszútávon.

Dr. Mark Browne, az University College Dublin ökológusa, és több kollégája 18 homokos strandról gyűjtött mintát hat kontinensen, hogy megtudják, mennyire szennyezi a partokat az úszó szemétsziget. Minden megvizsgált strandon nagy mennyiségű műanyag részecskét találtak a partok homokjaiban, amelyek viszont feltehetőleg nem a szemétszigetből kerültek ki, hanem a háztartások mosógépeiből. Az összegyűjtött anyagok 80%-ban apró műanyag részecskéket tartalmaztak: poliészter, akril, polietilén, polipropilén, poliészter és poliamid (nylon) szálakat.

18 megvizsgált strand egyike sem volt mentes a szintetikus anyagoktól. A legszennyezettebb minták a legnagyobb népsűrűséggel rendelkező országok partjairól kerültek ki és főleg ott, ahol a szennyvíz kibocsátó helyek voltak. A szennyvíztisztítókat nem készítették fel arra még a fejlett országokban sem, hogy ezeket szűrjék.

Ha már a fejlődő és a fejlett világ lassan átáll a környezetbarát mosószerekre, akkor arra sem árt ügyelni, hogy milyen ruhákat vásárolunk. A poliészter anyagú ruhák mosása potenciális veszélyforrása a vizes élőhelyeknek, ahova a szennyvíz kerül „tisztítás” után. A műanyag részecskék, bejutva a táplálékláncba a tányérunkon keresztül minket is mérgezhetnek.

Mivel a fenntarthatóság nevében a műanyagok újrafelhasználásra kerülnek, érdemes elgondolkozni rajta, hogy valóban ruhaneműk, takarók, törölközők előállítása kell e felhasználni ezeket az anyagokat. Ezek tükrében felelősen kell döntenünk, hogy mit vásárolunk, és mit rakunk be a mosógépbe. Természetes anyagú ruha készülhet pamutból, selyemből, gyapjúból, bambuszból, kenderből és a szójából is. Csak rajtunk múlik, mit teszünk meg a környezetünkért.

Teljes cikk: greenprofit.hu