Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

„Bábozd Zöldre…”

  • 2012. március 13.
  • T.Zsuzsa

Alábbi cikkünkben betekintést nyerhetnek a „Bábozd Zöldre az Otthonod” c. kisgyerekeknek és óvodapedagógusoknak szóló komplex óvodai környezeti nevelési programjába, annak technikai elemeibe. Részlet a második sikeres lezárt év után kiadott sajtóközleményből.

2011-ben az Európalánta Egyesület az Európai Unió támogatásával, azzal a céllal hozta létre a „Bábozd Zöldre az Otthonod” c. kisgyerekeknek és óvodapedagógusoknak szóló komplex óvodai környezeti nevelési programját, hogy a legkisebbekkel is megismertesse a fenntarthatóság és a zöld gondolatok fontosságát.

Tavasszal, a projekt indulásakor öt vidéki városba - Egerbe, Győrbe, Miskolcra, Veszprémbe és Székesfehérvárra - látogatott el a program, 12 bábelőadással 1500 óvodáshoz juttatva el a környezettudatos életmód alapelveit. Az őszi tanévben egy újabb tíz előadásból álló óvodai programmal folytatódott a környezeti nevelési sorozat. Ezúttal Dabason, Turán, Galgahévízen, Dunakeszin és a budapesti Pető Intézet óvodájában ismerkedhetett meg további 1000 kisgyermek a környezettudatosság alapvető ismérveivel.

A zöld gondolatok népszerűsítésében fontos feladat hárult a „Bábozd Zöldre az Otthonod” program két „arcára”: Mimóra és Csipekre. A padlizsánlila és kanárisárga színekben pompázó, kedvesen bumfordi főhősök két mese, illetve bábelőadás keretében tanulják meg a legfontosabb zöld irányelveket

A Mimó és Csipek az erdőben c. mesekönyv és az abból készült bábelőadás a további szereplők - Kupacs, Potyka, Ficak, Berka, Cserke - segítségével elsősorban arra hívja fel a kicsik figyelmét, hogy miért kell takarékoskodni az árammal, miért nem szabad feleslegesen nyitva hagyni a vízcsapot és mire való a szelektív hulladékgyűjtés

Az idén bemutatott Mimó és Csipek a városban c. mesében és előadásban már sokkal komplexebb feladatot kell megoldania a két zöld mesehősnek: a ravasz Cserka három feladatból álló kihívás elé állítja Mimót és Csipeket, akik Pemzli és Mityó személyében újabb barátokra lelnek a nagyvárosi forgatagban. Az új mesekönyv és bábelőadás nem kevesebbre vállalkozik, mint a legkisebbekkel is megértetni az újrahasznosítás és az újrafelhasználás közötti különbséget, a veszélyes hulladékok kezeléséről nem is beszélve.

A kalandokkal teli új történet ismét Mákszem Lenke és Futó Ákos lelkes, kreatív és szórakoztató bábelőadásában elevenedik meg, így tolmácsolva a hulladékmegelőzés alapjait.

A program elemei

Együtt-tanulás: A program szervezői első lépéseként az óvónőket ismertették meg a környezettudatos életmód átadásának játékos módszereivel. Az „Együtt tanulás” során a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület (MKNE) szakembere, Dr Victor András bevezette az óvónőket a környezettudatos nevelés alapjaiba. A programban résztvevő pedagógusok itt találkoztak először a Bábos Ládikóval és ennek pedagógiai célokra történő felhasználásának lehetőségeivel. Az elmúlt két évben majd 150 óvónő vett részt a programban és sajátította el a Bábos Ládikó tartalmának – a bábelőadás szereplőinek nemezfigurái, Mimó és Csipek az erdőben című mesekönyv, ehhez kapcsolódó foglalkoztató füzet, memória-, domino- és Mimó és Csipek társasjátékok valamint a Zöld Jeles Napok naptár - felhasználási módszereit. A későbbiekben felmerülő kérdések és a módszertani ötletek kapcsán, a honlapon (http://www.mimoescsipek.hu/) megtalálható, de a programban résztvevők részére dvd-n is eljuttatott E-learninges anyag segít.

Óvodai rendezvény: Ennek legfontosabb eleme maga a bábelőadás, melyben Mimó és Csipek a környezettudatosság kalandos útján cimboráiknak segítenek, többek között szemetet válogatnak Kupaccsal vagy tisztán tartják a vizet Potykával. Ezen kívül a programban szerepelnek kézműves foglalkozások, népi játékok, amelyeken természetes agyagból, festékekből és hulladékból készítettek mindenféle csodás alkotást a gyerekek. A bábos játszóház környezetvédelmi feladatai során pedig az energiatakarékosság, a hulladékkezelés, a fenntartható közlekedés, a vízgazdálkodás és az élővilág értékeit és fontosságát ismerik meg az óvodások. A program végén ünnepélyes keretek között minden résztvevő kisgyerek kitüntetést vehetett át, ami emlékezteti majd őket, miről is szólt a mese, és hogyan válhatnak igazi Csipek-csapat taggá.

Inverz-graffiti: A óvodai bábos vendégeskedést minden helyszínen egy úgynevezett „inverz-graffiti”-vel pecsételték meg a szervezők. Ezzel a teljesen új és látványos technikával környezetbarát módon „belemosták” a programban szereplő óvodák környéki járdákba az Európalánta program emlékét. Az inverz graffiti lényege, hogy magas nyomású vízzel megtisztítják a járdát, így marad a Mimót és Csipeket ábrázoló logó a graffitizett felületen. Az öko-graffiti így teljesen környezetkímélő módon és sokáig emlékezteti a gyerekeket a Mimóéktól tanultakra!

Nyílt napok országszerte

Természetesen a környezetvédelem és a hagyományőrzés iránt elkötelezett csapat az óvodák falain túl is lehetőséget teremt a zöld gondolatokkal való ismerkedésre. Így az elmúlt években többek között eljutottunk a Millenárisra, a Gyerek Szigetre, a Páneurópai piknikre, a Pozsonyi Pagonyba, a Kabóciádé fesztiválra, a Gyerekvilág kiállításra és az ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség közreműködésével Hajdúszoboszlóra. Ezeken az alkalmakon az érdeklődő gyerekek a bábelőadás után szintén elmélyíthetik tudásukat a zöld akadálypályán, továbbá kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, körtáncot járhatnak vagy dalokat, mondókákat tanulhatnak. E rendezvények nyújtanak lehetőséget a kicsiknek, hogy személyesen is találkozzanak a két embernagyságú Mimóval és Csipekkel, akikkel akár közös fotót is készíthetnek, hogy így emlékezzenek a játékos formában tanultakra.