Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Különösen veszélyes vegyületek az égetők környékén

  • 2008. március 20.
  • humusz
Az elmúlt hónapokban számos tanulmány jelent meg, amely az égetõk és a különbözõ igen veszélyes vegyületek kapcsolatát vizsgálja. Az eredmények aggasztóak

Koreai kutatók 17 égető környékének talaj és levegőmintái ellenőrizték, és azt találták, hogy egyértelmű összefüggés figyelhető meg az égetők és a talajok dioxin tartalma között. Az égetőtől távolodva egyre csökken a környezetben a dioxin tartalom. Megállapításuk szerint az égetők 500 méteres környéke egyértelműen az égetők hatása alatt áll.

Amerikai kutatók egy New Hamphisre égető környékének nehézfém terhelését vizsgálták 10-20 km-es körzetben A helyben lehullott eső és hó mintákat vizsgálták és azt találták, hogy a mintákban lévő dioxinok második legnagyobb forrás a hulladékégető.

Norvég kutatók Trondheim városának dioxin szennyezettségét vizsgálták és arra ez eredményre jutottak, hogy a leginkább érintett terület az óváros. Vizsgálataik szerint a talaj dioxin tartalmának fő forrása az itt működő égető és a háztartások fatüzelése.

Végül olasz kutatók egy növény a Parmelia caperata nehézfémtartalmát vizsgálták. A növény a levegő szennyezettségétől függően akkumulálja a szennyező anyagokat. A kutatók azt találták, hogy a növényben egyes nehézfémek, így a króm és a cink, de különösen a kadmium aránya igen magas volt a nem szennyezett területekhez képest. Különösen aggasztó volt, hogy a növény nehézfémtartalma az égetőhöz közeledve folyamatosan emelkedett. Az olasz tudósok felhívták a figyelmet arra, hogy a nehézfémeknek ezt a megjelenését és hosszú távú hatását nagyon komolyan kell venni.

Válaszúton Alapítvány

Forrás:
Loppi et al., 2000. Accumulation of heavy metals in epiphytic lichens near a municipal solid waste incinerator (central Italy). Environmental Monitoring and Assessment 61: 361–371.
Andersson, M., Ottesen, R., 2007. Levels of dioxins and furans in urban surface soil in Trondheim, Norway. Environmental Pollution. Article in Press.
Feng et al., 2000. Contribution of municipal waste incineration to trace metal deposition on the vicinity. Water, Air, and Soil Pollution 119: 295–316.
Kim et al., 2007. National monitoring of PCDD/DFs in environmental media around incinerators in Korea. Environment International. Article in Press