Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Közmeghallgatás Sajóbábonyban

  • 2008. október 19.
  • humusz

2008. október 20.-án (hétfõn) 17 órakor a sajóbábonyi polgármesteri hivatalban közmeghallgatásra kerül sor a Sajóbábonyba tervezett hulladékégetõ kapcsán. Szervezetünk lakossági megkeresésre kezdett el foglalkozni az üggyel és szakmai indokok alapján elutasítja a tervezett égetõmûvet. Érveinket a közmeghallgatáson részletesen bemutatjuk.

Mint ismeretes a Piro-Energia Kft. Sajóbábonyba tervezi felépíteni un. pirolízis üzemét, mely 40 ezer tonna hulladékot kezelne. Ezzel a kapacitással hazánk második legnagyobb hulladékégetője épülne fel Sajóbábonyban, ahol már most is két égetőmű üzemel.

A tervezett üzemet a cég, mint pirolízis és energiatermelő üzemet nevesíti, holott a hatályos jogszabály a hulladékok égetéséről (3/2002 KÖM r. 2. § d.) az ilyen üzemeket egyértelműen hulladékégető műveknek minősíti: „„hulladékégető mű (égetőmű): …. Ide kell érteni a hulladék oxidációjával történő égetést és az egyéb termikus kezelési eljárásokat, például a pirolízist”
A tervezett üzem ezen jogszabályban foglalt speciális előírásainak nem tud megfelelni.
További gondot jelent, hogy a pirolízis során keletkező termékeket dízelmotorokban elégetik, amelyet energiatermelésre használnak fel. A piroreaktor és a dízelmotorok együttes szennyezőanyag kibocsátása azonban igen nagy, és meghaladja egy kétszer nagyobb kapacitású hulladékégető kibocsátását is. Az üzem összességében több százezer kg szennyező anyagot; kén-dioxidot, nitrogén-oxidot, stb. bocsát ki.

További aggályok forrása, hogy az alkalmazni tervezett technológia Magyarországon nem ismert, és a hivatkozott olasz referenciaüzemről sincsenek megbízható adatok. Problematikus az üzem hatásterülete, és vitatott az engedélyezési dokumentációban számolt jelenlegi levegőminőségi helyzet is.

Szervezetünk álláspontja szerint a kezelni tervezett hulladékok (így pl.: gumihulladék) anyagában történő hasznosítása Magyarországon megoldott, és nem szerencsés ezeket egy környezetterhelő hulladékégető műben ártalmatlanítani. Sajóbábonyban már jelenleg is két égetőmű üzemel, ezért a helyszín kiválasztását sem tartjuk elfogadhatónak.

A közmeghallgatáson észrevételeinket bővebben kifejtjük, szakmai észrevételeinket e-mailben szívesen megküldjük. 


Válaszúton Alaptvány