Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ki törődik vele?

  • 2007. július 17.
  • humusz

p1010001_120A törôdô világ takarói újratervezett gyapjúból készülnek: többnyire olyanból, amit az elsô világban, az Európai Unióban kiselejteztek. Lenyûgözô természetes anyagokból dolgozunk: például ausztráliai merinóból, báránygyapjúból, angórából, dél-amerikai alpakából, skóciai shetlandból. Legtöbbjük elsô megmunkálója közismert divatcég volt. Dolgozunk gyapjú és más anyag keverékével is.

 

 

A gyapjút elôször kimossuk. Természetesen kézzel. Mosószerként többnyire mosódiót használunk. A mosódió Indiában terem, egy ottani diófajta megszárított héja. Tökéletesen természetes mosó-, mosogató-, tisztító, hajápolószer, maradéktalanul lebomlik, komposztálható is. Hazai és németországi cégek is forgalmazzák, eredeti állapotában és folyékony változatban. Alighanem a legolcsóbb környezetbarát mosószer. Folyékony, a környezetben többé-kevésbé kár nélkül lebomló gyapjú-mosószereket nagy vegyigyárak is termelnek, ezeket is használjuk.

A takarókat egyedileg tervezzük, nem készül két egyforma. A gyapjút kézzel szabjuk. A takaróhoz túl apró darabjai rongyszônyegnek és párnatölteléknek alkalmasak. A takarók béleléséhez is természetes anyagot - leginkább lent, pamutot - keresünk. Ha lehet, nagyüzemi kísérletezési, szövési, szabási maradékokból vásároljuk ôket.

A gyapjún kívül más kiselejtezett anyagokat is feldolgozunk. Ezek például maradékok, esetleg sérült, eredeti rendeltetésükre már alkalmatlan, valamiért hulladéknak tekintett textilek, vagy olyanok, amiket valaki divatjamúltnak minôsített, esetleg pusztán megunt. A belôlük készült kötények, táskák, díszpárnahuzatok ismét használhatóvá teszik ezeket a textileket. Ha kicsik a még felhasználható darabok, akkor tépôzárral vagy cipzárral zárható, illetve zsinórral összehúzható zsákokat készítünk belôlük. Anyagukat a gyapjúhoz hasonlóan készítjük elô. A cipzárak egy része is újrafelhasznált. Csomagolhatunk, tárolhatunk e zsákokban otthon és utazáskor egyaránt. Ha ilyenben tesszük táskánkba a könyvet, a ruhát, az iratcsomót, akkor nem sérül meg, nem gyûrôdik össze. Alkalmas társasjátékoknak, babáknak, tisztaságcsomagnak. Tarthatunk benne ékszert, összegyûjtött szép kavicsot, aprópénzt, szárított illatos gyógynövényt, maroktelefont, tavaszra váró dughagymát, alkalmas tolltartónak, CD-toknak, kulcstartónak és még sok mindennek. Rejthetünk bele ajándékot, s akkor nincs szükség újra fel nem használható csomagolóanyagra. Alkalmas otthon, óvodában, más közösségben, hisz nincs köztük két egyforma, könnyen ráismer mindenki a sajátjára. Mosható, továbbadható, sok helyzetben fölöslegessé teszi a mûanyagokat. Ha megsérül, akkor a benne még ép anyagrész és cipzár ismét felhasználható.

p1010001_400torodovilag_taska_400

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Munkánk és annak terméke a környezetet nem roncsolja, épp ellenkezôleg: a pazarló fogyasztás által kivetett, vagy a megsérült textilben rejlô értéket kínálja további használatra. A törôdô világ számára alkalmas, máshol fölösleges gyapjút, lent, pamutot, vásznat befogadjuk, beszámítjuk. Ha lehet, nem csomagolunk. Ha mégis, akkor újrapapírba.

A törôdô világ mikrovállalkozás. A textilmunkán kívüli tevékenységek többek között: kiadványok létrehozása ötlettôl a késztermékig (tanácsadás, segítség a megíráshoz, szöveggondozás, nyelvi akadálymentesítés, elôítéletek eltávolítása a szövegbôl, mûvészeti szerkesztés stb.), iratrendezés, hagyatékgondozás, fordítás, rendezvényszervezés, kegyeleti tantúrák Auschwitzba, kárenyhítés háborúknál, újraértékelô kölcsönös támogatás, ökogyümölcs, a fenntartható fejlôdéssel kapcsolatos további tevékenységek.

A gyapjútakarókat - és a többi terméket is mind - örömmel gyártjuk. Az egészséget, az emberi méltóságot tiszteletben tartó körülmények között készülnek, a törvények betartásával, elnyomás, kizsákmányolás, gyermekmunka nélkül. A munkát, a dolgozókat tiszteljük, megbecsüljük. A munka elszámolási ellenértékének a költségtérítést meg az egy földlakóra átlagosan jutó becsült órabér és a termékenként szükséges munkaidô szorzatát tekintjük. A bizalom elve alapján tisztességesen kereskedünk. A vállalkozás a fenntartható fejlôdéssel összeférô bôvített újratermeléséhez szükséges összegen kívüli bevételébôl emberséges projekteket finanszíroz.

A törôdô világ termékei megtekinthetôk a Hulladékból termék címû, évek óta országjáró kiállításon. A kiállítást az eddigi tizennégy helyszínen több tízezren látták, hulladékfeldolgozást ösztönzô oktatóprogramja több mint hatszáz iskolába jutott el, és 2007-ben Comenius Edu-Media díjat kapott Berlinben.

Köszönjük, ha a törôdô világot választja.

 


a törôdô világ 1537 Budapest, PF 453/354 [email protected]