Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jeladós palackokkal kutatják a Tiszán hulladék útját

  • 2020. július 02.
  • Enikő
Múlt hétvégén GPS jeladókkal felszerelt PET palackokat indítottak útjukra a PET Kupa szakemberei, hogy nyomon követhessék a Tisza által szállított hulladék útját.

Vásárosnaménynál a Felső-Tiszai Búvár és Mentő Egyesület közreműködésével múlt hétvégén dobtak a Tiszába négy palackot, hogy a PET Kupa hulladékmonitoring programját segítsék. A palackok GPS-jelet vesznek és rádiójelet adnak le. A Hulladékmentes Tisza projekt keretében fejlesztett eszközök akár két éven keresztül is szolgálhatják azt a kutatást, amely a folyón szállított hulladék útját követi nyomon.

 

Az első jeladások szerint a Vásárosnamény és Záhony közötti szakaszon három palack elakadás nélkül, kiválóan úszott az áradó Tisza hullámain és 11-12 óra alatt tette meg a 60 folyamkilométeres távot.

 

Az már eddig sem volt kérdés, hogy a műanyag palackok az árral érkeznek, és nagy részük hulladékként rakódik ki az ártéri erdőkben. Azt azonban máig nem tudják a szakemberek, milyen gyorsan halad a szennyeződés és mekkora távolságot tesznek meg a folyókba kerülő pillepalackok. Az sem világos, hogy ha a palackok egyszer valahova lerakódtak, mekkora az esély arra, hogy a következő áradás továbbviszi őket.

 

A jeladó palack kutatás számos további kérdést tartogat: egy vízügyi kármentő pont útját állja-e a palacknak, Kisköre vagy csak a Fekete-tenger állítja meg őket, vagy összeszedik-e mások a szemétgyűjtés közben? A PET Kupa kalózai tavaly májusban az M.V. Petényi hulladékgyűjtő hajó első árvízi bevetésén engedtek el pár PET palackot. “

 

Ez az egyedi azonosítóval ellátott pillepalack az első, kézzelfogható bizonyíték arra, hogy a műanyag szennyeződés egy éven belül akár folyamkilométerek százait is meg tudja tenni.” - mondta el Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója, az M.V. Petényi kapitánya. “Az is fontos információ, hogy nem jutott tovább Kiskörénél, jelezve, hogy a duzzasztómű tényleg védvonalként védte a folyó alsó szakaszait a szennyezéstől” - tette hozzá.

 

petkupa

 

A vízen a két helyszín közötti távolság több mint 280 folyam kilométer, amit ez a palack alig pár hónap alatt megtett.

 

 

 

forrás: https://hvg.hu/zhvg/20200701_palack_tisza_hulladek_muanyagszennyezes_pet...