Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Iskola előtt – egy kis számtanóra

  • 2006. augusztus 17.
  • humusz
iskola_120Bár csak szeptemberben kezdõdik a tanítás, már augusztus közepétõl indulnak a nagy tanszervásárlási akciók.

A füzeteket jobbára arra használják a tanév során, hogy telefirkálják, kitépjenek lapokat, majd kidobják a szemétbe. Év végén ennyit dobunk ki, nagy örömmel.

Utánaszámoltunk, mi mindent vásárolunk meg - olykor teljesen feleslegesen.

 

A 2006/2007-es tanévtől 97.622 első osztályos kezdi meg tanulmányait az általános iskolákban, szüleiknek az iskolakezdés legalább 15-20 ezer forintba kerül. Az oktatási és kulturális tárca tájékoztatása szerint általános iskolákban 97.622, szakiskolákban 32.569, szakközépiskolákban 50.718, míg négy évfolyamos gimnáziumokban 46.023 első évfolyamos diák tanul majd várhatóan. Általános iskolákban összesen 845.592-en, szakiskolákban 117.710-en, szakközépiskolákban 247.532-en, míg gimnáziumokban 173.938-en ülnek be az iskolapadba.

Az MTI kérésére a szakminisztériumban és egy főváros Ápisz-üzletben összeállított, a tankönyvek és tanszerek árát is magában foglaló árlista alapján a tanévkezdés legalább 15-20 ezer forintjába kerül azoknak a szülőknek, akiknek gyermeke szeptember 1-jén először veszi hátára az iskolatáskát. Az írószer-forgalmazással foglalkozó fővárosi Ápisz-üzletekben a hátizsák kisiskolásnak 6.320 forint és 8.795 forint között mozog, a hagyományos iskolatáska 9.300 forintba kerül. Az egyszerűbb, kisméretű tolltartó 480 forint, az egy átlagos minőségű, színes ceruzákkal, radírral, vonalzóval felszerelt 1.460 forint.

Egy általános iskolás „bekerülési” költsége igen magas is lehet, attól függően nyilván, hogy iskolatáskát és tornazsákot belevalókkal együtt is újonnan kell-e vásárolni.

A nagycsaládosoknak a tankönyv bár ingyen van, a füzeteket senki nem tudja megúszni. Egy füzet – sima, átlagos, pokémon-mentes – kb. 70-90 Ft. Legalább 20 db kell belőle. Ha a gyerek ragaszkodik a színes, mintás, spirál kivitelezéshez – márpedig ragaszkodik -, ez az összeg elérheti a 10.000 Ft-ot is.

Golyóstollat lehet már 36 forintért kapni, egy körző ára 242 forint, míg a körzőkészleté 888 forint. A hat darabos filctollkészletből a legolcsóbb 160 forint, a 12 darabos ceruzakészlet 320 forint, a legdrágább viszont 1.328 forint. A hat darabos tempera 558 forint, míg a zsírkrétából a 12 darabos készletért 134 forintot kell fizetni, de van 638 forintért is. A tíz darab rajzlap ára 58 forint, egy csomag írólap 56 forint. Tisztaságcsomag 385 forintért kapható, míg tornazsák 578 forintért, de egy márkás változatáért 2.990 forintot kell fizetni.

A tankönyvcsomagok átlagára az 1-4. évfolyamokon mintegy 5 ezer forint, az 5-8. évfolyamokon 9.813 forint, a 9-12. évfolyamokon 9.666 forint lehet. A közismereti könyvek közül a legolcsóbb egy 1. osztályos Felmérő adatlap, amelynek ára 133 forint, legdrágább egy 8. osztály számára készült tankönyv, A bábok világa 5.900 forintért. A szakképzési tankönyvek között a legolcsóbb egy gyorsírási gyakorlókönyv 232 forintért, és legmagasabb árfekvésű egy 9. évfolyam számára szóló gépjármű-szerkezettan 12.937 forintért, de ezért az árért 3 kötet tankönyvet kap a tanuló.

Az intézményeknek lehetőségük van olcsóbb, illetve jóval drágább könyveket beszerezni, illetve az iskolai könyvtárak fejlesztésére fordított korábbi tankönyvbeszerzések során felhalmozott tankönyvállományt is felhasználva, kölcsönzéssel csökkenteni az új tankönyvbeszerzések mértékét.

Évente mintegy 60-70 milliárd forint értékben kelnek el irodaszerek Magyarországon, ennek 20-30 százaléka az iskolakezdés időszakára jut - derül ki a Napi Gazdaság összeállításából. Egyre nagyobb mennyiségben fogynak a távol-keleti termékek, elsősorban a nagy alapterületű áruházaknak köszönhetően. Ez a tendencia a minőségi termékeket árusító Herlitz Hungária Kft. forgalmát is befolyásolja, ennek ellenére a cég nem kíván beszállni az árversenybe. Az Auchan idén az olcsó és a gyermekek ízlésvilágának megfelelő, drágább árucikkekből is biztosít kínálatot. A cég a múlt hónap közepén kezdte meg az akciózást, de az igazi rohamot augusztusban várja. Az iskolakezdéshez fontos eszközök az írószerektől és füzetektől a sportcipőkig és a számítógépekig szeptember közepéig szerepelnek az akciós listán. A Tesco is augusztus második hetétől várja a legtöbb vásárlót, de már júliusban megkezdte a Vissza az iskolába programját. Az akciós kínálatban 2 ezer árucikk található, amelyek nem árengedménnyel, hanem külön erre az időszakra alkalmazott árakon kaphatók.

A Magyar Szülők Országos Egyesületének számításai szerint 25-30 ezer forintba kerül gyermekenként az iskolakezdés. Keszei Sándor az egyesület elnöke az InfoRádiónak elmondta: a minisztérium nem számol olyan költségeket, amit a szülőknek a tankönyveken, és tanszereken kívül ki kell fizetni szeptember elején. Ilyen az évnyitóra szükséges ünneplő ruha vagy a tornacipő. Elmondta azt is, hogy bár az oktatási tárca ajánlása értelmében például egy alsó tagozatos gyermek tankönyvcsomagja nem kerülhetne többe 5 ezer forintnál, az iskolák ezt nem tartják be.