Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Import szeméttel működne a határ menti szemétégető?

  • 2009. február 27.
  • humusz

A Rábakeresztúrra, vagyis az ausztriai Heiligenkreuzba tervezett hulladékégetõ megépítése ellen tiltakozott a Greenpeace Kismartonban. Az osztrák és a magyar aktivisták gõzölgõ szemeteszsákokat hordtak össze a beruházó cég székháza elé.

Kétszáz zsák szemetet halmoztak fel a Greenpeace aktivistái Kismartonban. Füstgéppel szemléltették, hogy füstbe mehet az osztrák-magyar jó viszony, ha megépül a határon a hulladékégető. Az akciót teljesen titokban szervezték. Azt mondták, nem gyújtják meg, mert nem szeretnék szennyezni a környezetet. A magyar határtól mindössze 100 méterre tervezett üzemben azonban naponta 1000 tonna szemetet égetnének el.

Schmidt Gergő- Ausztriában nincs annyi szemét, hogy még egy ilyen hatalmas égetőre szükség lenne. A Begas a hulladék több mint 90 százalékát külföldről importálná, talán Olaszországból vagy Bulgáriából – vélekedett Herwig Schuster, a szervezet közép- és kelet-európai kampányigazgatója.

Márpedig a környezetvédők ettől tartanak legjobban. A szállítással ugyanis még egyszer annyi finompor kerülne a levegőbe, mint amennyit az erőmű maga is kibocsátana.

- Szeretnénk az osztrák döntéshozókra, hatóságokra is nyomást gyakorolni, a Greenpeace osztrák irodája a napokban benyújt majd egy fellebbezést az építési engedély ellen – mondta Mezei Csaba, a szervezet magyarországi igazgatója.

A tiltakozást a szentgotthárdiak is folytatják. Pénteken Budapesten, az Osztrák Nagykövetség előtt, szombaton pedig az égető tervezett helyszínén demonstrálnak.

 

Forrás: Duna Televízió