Ijesztő hír érkezett a papír szívószálakról

  • 2023. szeptember 04.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Egyre több helyen tiltják be a műanyag szívószálakat és növényi alapú alternatívákat kínálnak helyettük. Azonban kiderült, egyáltalán nem biztos, hogy a környezet és a szívószálat használó jobban jár ezekkel.

Ijesztő eredményre jutott egy kutatás nemrégiben az Egyesült Államokban: örök vegyi anyagokat (PFA anyagokat) találtak a növényi alapú szívószálakban (Szerk.: A PFA-vegyületekről ld. bővebben: https://humusz.hu/banpfas). Az ilyen örök vegyi anyagok kémiai kötései a legerősebbek a szerves kémiában, így tartósan („örökre”) megmaradnak a környezetben, sőt az emberi szervezetben is. Számos egészségügyi problémával hozták már összefüggésbe ezeket az anyagokat, beleértve a megnövekedett koleszterinszintet, a pajzsmirigy-rendellenességeket, az alacsonyabb születési súlyt és bizonyos daganatos megbetegedéseket.

Belga kutatók ezután arra voltak kíváncsiak, vajon a hazájukban árusított papír szívószálak is tartalmaznak-e ilyen anyagokat, és – először Európában – tüzetesebb koncentráció-vizsgálat alá vetették ezeket. A Food Additives & Contaminants folyóiratban bemutatott vizsgálódásukhoz 39 különböző márkájú szívószálat vásároltak, ezek öt anyagból, papírból, bambuszból, üvegből, rozsdamentes acélból és műanyagból készültek.

A szívószálakat két körben tesztelték a PFA-anyagok szempontjából. Kiderült, hogy a márkák többsége (69 százalékuk) tartalmazott PFA-t, összesen 18-félét azonosítottak. A leginkább a papír szívószálaknál észlelték ezeket a vegyszereket, 90 százalékuk volt érintett. A PFA-anyagokat azonban a bambusz szál 80 százalékában is kimutatták, a műanyag szívószálak 75 százalékában és az üvegből készültek 40 százalékában. A vizsgált ötféle acél szívószál egyikében sem találtak örök vegyi anyagot.

Még megdöbbentőbb volt, hogy a leggyakrabban előforduló PFA-t (PFOA, perfluor oktánsav) már 2020-ban világszerte betiltották. Szintén kimutatták a trifluor-ecetsavat (TFA) és a trifluor-metánszulfonsavat – ezek ultrarövid láncú PFA-k, amelyek vízben jól oldódnak, így a szívószálakról könnyen a szervezetbe kerülhetnek. Persze csak igen kis mennyiségű vegyi anyagokról van szó, azonban ezek is növelhetik a szervezetben amúgy is jelen lévő terhelést.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a PFA-anyagokat vízszigetelés céljából akarattal adják a szívószálakhoz, vagy a jelenlétük szennyeződés eredménye. Potenciális szennyező forrás lehet a talaj, amelyben a növényi alapanyagokat termesztik, de akár a gyártási folyamat során használt víz is. A szakemberek azt tanácsolják a fogyasztóknak, hogy ne használjanak szívószálat vagy ha igen akkor az rozsdamentes acélból készüljön.

 

forrás: hvg.hu