Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 20 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A HuMuSz véleménye

  • 2004. január 15.
  • humusz
a környezetvédelmi termékdíjakról szóló törvény és végrehajtási rendeletei tervezett módosításáról
A környezetvédelmi termékdíjakról szóló 1995. évi LVI. Sz. törvény és végrehajtási rendeletei módosításával kapcsolatos előterjesztésről a következőekben leírt véleményt adjuk és kérjük annak figyelembevételét.

A higítók és oldószerek termékdíjának 2005. január 1-től tervezett megszüntetését Szövetségünk részéről nem támogatjuk.

Nem értünk egyet és tiltakozunk az ellen, hogy a 2003. tavaszán elfogadott és 2004. január 1-től, halasztással hatályba lépett, a kötelező kezelési arányt meghaladó kibocsátásra 20%-os termék-díjfizetési kötelezettséget előíró szabályt fellazítsák és ismét lehetővé tegyék a teljes mentességet olyan piaci szereplők számára, amelyek nem hasznosítják a kibocsátásuk teljes egészét avagy legalább a gyakorlatilag elérhető maximumot.

Nem értünk egyet és tiltakozunk az ellen, hogy a 2003. tavaszán elfogadott és 2004. január 1-től hatályos előírást, mely szerint a koordináló szervezeteknek a mentesség teljesítési feltételeként előírt, 2005-re meghatározott 20%-os mértékű lakossági szelektív gyűjtési arányt 12%-ra csökkentsék.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az újrahasználati kiegészítő termékdíjat (Ú) a nem teljesítő kötelezettnek csak az újrahasználati arány elmaradt részére kelljen megfizetnie.

Türelmi évnek csak a bevezetés évét tartjuk elfogadhatónak, tehát ez az év legyen az, amikor a 2003. évi arányok megtartását kell biztosítani. 2005-től növekedést javasolunk.

teljes szöveg