Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nulla Hulladék Turnét indítanak a civilek

  • 2013. augusztus 25.
  • juci

Nuhu TurnéA Humusz Szövetség és tagszervezetei a június 26-án induló országos Nulla Hulladék Turnén, harminckét fesztiválhelyszínen várják a hulladék csökkentése és megelőzése iránt érdeklődő lakosokat.

A Humusz Szövetség országos kampányának fő célja a lakosság szemléletformálása olyan tanácsokkal, mindennapi tippekkel, amelyek a hulladék keletkezésének megelőzését, más megközelítésben az átgondolt fogyasztást és a hulladékszegény életmód terjedését segítik. A civil szervezet tagszervezeteivel együttműködésben valósítja meg a turnét.

Az elmúlt évek egyre intenzívebb kampányai nyomán a lakosság számára egyre nyilvánvalóbb környezetvédelmi probléma lett a hulladék. Legtöbben azonban egyedüli és hatékony megoldásnak tekintik a szelektív gyűjtést. Ez a logika azonban távol áll a januárban hatályba lépett új hulladékos törvény (2012. évi CLXXXV. törvény) alapelveitől is. E szerint a hulladékkezelés során a környezeti szempontból legkedvezőtlenebb megoldás a hulladék lerakása, illetve égetése. Ennél egy fokkal jobb technológia az energetikai hasznosítás, még jobb az anyagában történő hasznosítás (újrafeldolgozás, illetve erre használják a köznyelvben az újrahasznosítás kifejezést).

A tényleges újrahasznosítás - és itt nem a begyűjtésről van szó - a hazai ipari oldalon még alig alakult ki hazánkban. A gyakorlatban a szelektíven gyűjtött hulladékunk nagy része külföldön végzi. Értékes alapanyagokat exportálunk, miközben egész Európában teret nyert az erőforrás-hatékonyság gondolata, amelynek lényege az erőforrásokkal való takarékos bánásmód nem csupán a környezeti szempontok miatt, hanem a gazdasági függőség csökkentése miatt. Fontos megjegyezni, hogy az újrahasznosítás akkor nyer értelmet, ha a fogyasztók később a visszanyert anyagokból készült termékeket választják. Ezeknél kisebb környezeti terhelést jelent az újrahasználat (avagy újratöltés), amelyre csomagolások tekintetében Magyarországon elvétve találunk példát. Vitathatatlanul a legkörnyezetkímélőbb az a fogyasztási és termelési mód, amely során cél, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen. Ez az ún. hulladékos hierarchia, amelyben a megelőzés kap prioritást, más szóval a boltban kell elkezdeni ezen gondolkodni.

„A nulla hulladék koncepciója az elmúlt húsz évben teljesedett ki. Ez egyszerre jövőkép és gyakorlati iránymutatás egy olyan életmód kialakításához, ahol – a természetben zajló fenntartható körforgás mintájára – nem keletkezik végleges hulladék, mert minden, a folyamatokból kilépő anyag egy másik helyen felhasználható erőforrásként jelentkezik.” – mondta a hazánkba májusban ellátogató Dr. Paul Connett kémia professzor, a New York-i St. Lawrence Egyetem tanára, az American Health Studies nevű szervezet igazgatója, a nulla hulladék stratégia megalkotója. A professzor az elmúlt évtizedekben több mint 2000 előadást tartott a világ számos országában a nulla hulladékról.
A Nulla Hulladék Turné elindulásával Magyarországon is vetítésre került a számos díjat besöprő, a Cannes-i filmfesztivált is megjárt Trashed c. film. Candida Brady dokumentum-riportfilmje a világszinten egyre fokozódó hulladékproblémákat tárja fel. A film főszereplője Jeremy Irons keresztül-kasul járta a világot, hogy bemutassa fogyasztói társadalmunk visszásságait, a film zenéjét pedig Vangelis jegyzi. A film – a Humusz Szövetség szakmai közreműködése révén – magyar felirattal is elérhető.

„A hulladékszegény életmód kialakításában nem csupán az egyéneknek, hanem a helyi közösségeknek is kulcsszerepe van, ezért gondoljuk úgy, hogy a civil szerveződésekre kell alapozni azt, hogy a hulladékmegelőzést előtérbe helyező gondolkodás teret nyerjen az elsősorban üzleti alapokon működő hulladékgazdálkodás érvei felett. Az EU előírásoknak megfelelően az országnak 2013. december 21-ig kell elkészítenie az Országos Hulladékgazdálkodási Terv részeként az Országos Megelőzési Programot, amely remélhetőleg iránymutatásul fog szolgálni minden szereplő számára ezen a területen, beleértve a hulladékgazdálkodáson kívül eső érintetteket is.” - mondta Graczka Sylvia, a Humusz Szövetség elnöke. „A Nulla Hulladék Turné keretében ösztönözzük az erőforrásokkal való takarékos bánásmódot, gyakorlatias, mindennapi tippekkel szolgálunk a lakosságnak, és lehetőséget kínálunk arra, hogy a helyi nulla hulladékos civil szervezetekhez kapcsolódva aktívan is tegyenek közvetlen környezetükben a változásért.”

Mit tehet az, aki környezettudatosabb életre vágyik? A nulla hulladékos életmód tíz pontja a következő:
1. Viszek magammal bevásárlólistát, vászontáskát vagy kosarat.
2. Laposra taposom, és szelektíven gyűjtök.Nuhu Kvíz
3. Komposztálok.
4. Megjavíttatom, újra használom.
5. Elcserélem, továbbadom.
6. Piacon vásárolok, támogatom a helyi kereskedelmet.
7. Keresem az újrahasznosított termékeket.
8. A visszaválthatót választom.
9. Könyvtárba és kölcsönzőbe járok.
10. Csökkentem a postai levélszemetet.

Bővebben a pontokról

Ha érdekel a téma, akkor TANULJ VELÜNK JÁTSZVA!!!

Fesztiválhelyszínek:

A Nulla Hulladék Turné állomásainak időpontja Fesztivál neve A Nulla Hulladék Turné állomásainak helyszíne
2013. június 26-28. Hegyalja fesztivál Tokaj-Rakamaz
2013. június 29-30. Körösvölgyi Sokadalom Gyula
2013. július 4-5-6. VOLT fesztivál Sopron
2013. július  6-7. Győrkőc Fesztivál Győr
2013. július 12-14. Szárnyas Sárkány Nyírbátor
2013. július 13. Szentmiklósi napok Törökszentmiklós
2013. július 13-14. Széna-szalma Fesztivál Lakitelek
2013. július 18-20. Campus Fesztivál Debrecen
2013. július 22. Nagykörűi Búcsú Nagykörű
2013. július 27-28. Szentgotthárdi Történelmi Napok Szentgotthárd
2013. július 30.-augusztus 1. Ördögkatlan Fesztivál Nagyharsány-Kisharsány-Palkonya-Vylyan Pincészet
2013. augusztus 1-4 Kexx Fesztivál Hajdúböszörmény
2013. augusztus 2-3. VIII. Határmenti Világzenei Fesztivál Panyola
2013. augusztus 11. Tokaj-Hegyalja Piac Mezőzombor
2013. augusztus 23-24. Hírös Hét Fesztivál Kecskemét
2013. augusztus 19-20. Hétrétország Fesztivál Őriszentpéter
2013. augusztus 24. Balaton Bike Fest Balatonfüred
2013. augusztus 24-25. Savaria Történelmi Karnevál Szombathely
2013. augusztus 25. Vókonyai Biofőzőverseny Vókonya (Hortobágy)
2013. szeptember 7-8. Halfesztivál Szeged
2013. szeptember 6-8 Túrkeve város napja Túrkeve
2013. szeptember 7-8. XV.Madzagfalvi Napok Békés
2013. szeptember 7. Bezermeni Vigasságok és Gasztronómiai nap Hajdúböszörmény
2013. szeptember 13.-14. VII. Bioritmus Fesztivál Békéscsaba
2013. szeptember 14. Orgoványi Falunap Orgovány
2013. szeptember 20-22. Bortér és Autómentes Nap Szeged
2013. szeptember 21. Aszpik Pécs
2013. szeptember 22. Európai Autómentes Nap Kecskemét
2013. szeptember 27. Kutatók Éjszakája Miskolc
2013. szeptember 28. Rákóczi Expo Encs
2013. október 05. Befőző fesztivál Nagykörü
2013. december 20. Karácsonyi Forgatag

Balmazújváros

   

A projekt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával, a Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Korlátolt Felelősségű Társaság közreműködésével valósul meg.