Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mi hír a Humusz háza táján?

  • 2012. november 06.
  • Axi

Sokan teszitek fel nekünk ezt a kérdést. A lentiekben olvashattok arról, mi minden történt velünk az elmúlt év folyamán. Valóban kicsit háttérbe szorult a külső kommunikációnk, de örömmel  jelentjük, megújultunk!

2011-ben befelé fordultunk. Ez időszerű volt, hiszen hirtelen lett nagyon intenzív a szervezet tevékenysége, egyszerre futott több nagypályázat, így elkerülhetetlen volt a szervezeti keretek újrafogalmazása. Azt követte egy generációváltás a munkatársak körében, ám szakmai célunk, szellemiségünk mindezektől függetlenül nem változott, továbbra is azon vagyunk, hogy a környezettudatos termelés és fogyasztás napi gyakorlattá váljon, kevesebb hulladék keletkezzen.

A tavalyi évben anyagi nehézségeink is adódtak, amelyeket csak tetézett, hogy a korábban is sikeres „Nulla Hulladék turné” folytatására készült KEOP pályázatunkra a beadás után 11 hónappal kaptuk az értesítést, hogy bár a beküldött anyag támogatásra érdemes, forráshiány miatt tartaléklistára kerültünk. A pénzügyi gondok viszont nagyon komoly költségoldali ésszerűsítést eredményeztek, jelentősen csökkent a munkatársak száma is.

A jó hír, hogy a szervezet ismét rátalált az útjára, pályázati függősége csökkent. Kidolgoztuk a kedvezményezettjeinknek szóló közhasznú szolgáltatásainkat, amelyek az első félév alapján sikeresnek bizonyulnak. Egy újfajta szolgáltatói attitűd kialakítására törekszünk. A társadalmi vállalkozói lábunk elindításához forrást nyertünk.

A Humusz küldöttgyűlése döntött arról, hogy eladjuk részesedésünket a Humusz Recycling Kft-ben a piac államosítása miatt. Eközben tavasszal az újrahasználattal foglalkozó 7R Kft-ben lettünk résztulajdonosok.

Folytattuk oktatási tevékenységünket, új módszertani eszközöket fejlesztettünk, melyekben a drámapedagógiai elemeket ötvöztük a környezettudatos szemléletformálással. Továbbá útmutatót állítottunk össze óvodapedagógus hallgatók részére. Hetente tartunk gyerekfoglalkozásokat a Humusz Házban, amelynek kertjében fejlesztettük a tanösvényt, és elindult egy, a környékbeliek rendelkezésére álló közösségi komposztpont is.

Lakossági tanácsadó tevékenységünkben a nyitott lakossági tanácsadás háttérbe szorult, csökkentettük a nyitva tartási időt, de a tevékenység-szűkítés ellenére egy év alatt is közel 400 személyes megkeresésre reagáltunk. A tanácsadást a jövőben is folytatni kívánjuk, és mindent megteszünk azért, hogy az ehhez szükséges forrásokat megteremtsük.

Honlapjainkhoz, hírleveleinkhez a technikai fejlesztések után egy jól működő csapatot sikerült összeállítani munkatársainkból és önkénteseinkből, biztosítva a tartalommal való intenzív ellátást. Ennek eredménye, hogy egyedi látogatószámunk napról napra növekszik. A közösségi portálokon is igyekszünk minél aktívabbak lenni, ezen a felületen is nő a szimpatizánsok/tagok száma.

A sajtómunkát mérsékeltük, tekintettel a források beszűkülésére, azonban így is közel azonos mennyiségű megkeresést kaptunk, mint az előző évben. A sajtómunka a jövőben is elsősorban projekthez kötődő marad, bár örömmel fogadjuk az újságírói érdeklődést.

Önkéntes adatbázisunkat tavaly is frissítettük, a 2010. évi 77 főről 130-ra nőtt a segítőink száma. Két információs napot tartottunk az év folyamán, talán ennek is köszönhető, hogy ma már a közzétett feladatok legtöbbször néhány órán belül elkelnek. Az önkéntesek szervezett toborzását megkezdtük, és ősszel egy hat alkalmas képzést tartunk számukra, hogy a szakmai kérdésekben is könnyebben eligazodjanak.

Az egyéb szakmai tevékenységek közül említésre érdemes, hogy véleményeztünk több nemzeti stratégiát, a hulladékos törvény tervezetét, és javaslatot nyújtottunk be a Nemzeti Megelőzési Programmal kapcsolatban a jogalkotók felé.

Beléptünk az informális ZWE (Zero Waste Europe) hálózatba, mely az Európában hulladékmegelőzéssel foglalkozó civil szervezetek közötti együttműködést hivatott segíteni. Tagként továbbra is részt veszünk az EEB (European Environmental Bureau, Európai Környezetvédelmi Iroda) és a GAIA (Global Alliance for Incinerator Alternatives, a hulladékégetés alternatíváiért létrehozott nemzetközi civil szervezet) hulladékmegelőzéssel kapcsolatos munkájában. Jártunk mindegyik szervezet nemzetközi találkozóin, éppen ebben a lapszámban tesszük közzé a hallottakat.

Sok-sok túlóra és áldozatok árán, de küzdünk és dolgozunk. Ezúton is köszönjük minden aktivistának, szimpatizánsnak, tagszervezetnek, hálózati tagnak, családnak és barátnak a rengeteg erőt, energiát, bíztatást és munkát, amit tőlük/tőletek kapunk! Rajtunk nem fog múlni, hogy a Humusz továbbra is éljen-viruljon!

Szerző: Koller Andrea