Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Legyél partnerünk a Nulla Hulladék Hálózatban!

  • 2010. szeptember 24.
  • zui

halozatepites piktogramA Humusz Nulla Hulladék Programja keretében várjuk azok csatlakozását, akikkel közösen munkálkodhatunk a „Teljes élet – Nulla Hulladék” megvalósításán. 15 éves fennállásunk alatt azt tapasztaltuk, hogy hasonló célokkal rendelkező civil csoportok hálózatos együttműködése megsokszorozhatja az eredményeket.

A 2009-ben létrejött Nulla Hulladék Hálózat most új tagok jelentkezését várja.

A Nulla Hulladék felé vezető úton rendszerszemléletben keressük a megoldásokat. A manapság elterjedt hulladékkezelési formák helyett a megelőzésre, a kreatív hulladékcsökkentési módokra kell helyeznünk a hangsúlyt. Ebbe beletartozik például a közösségépítés, az önellátás segítése, egy helyi komposztprogram vagy csere-bere börze is. Mottónk „Teljes élet” része pedig arra utal, hogy mindezek sokkal inkább az életminőség javulásáról szólnak, mint a lemondásról.

Kiket várunk?
Olyan csoportokat, akik egyetértenek a program elveivel, és ezt saját tevékenységük során is képviselik. Ezek lehetnek:
· Civil szervezetek, kicsik és nagyok, kistelepülési vagy régiós szinten tevékenykedők egyaránt
· Intézmények, pl. iskolák, kultúrházak, könyvtárak
· Helyi közösségek, pl. ifjúsági klubok, egyházi csoportok

A Nulla Hulladék Hálózat eddigi tevékenységei közül néhány:
· Közös 1%-os kampányt hirdettünk meg és bonyolítottunk le, aminek keretében 15 tag  személyre szóló kampányeszközöket és javaslatokat kapott.
· Civil műhelymunka sorozatunkban, melyet elsősorban (de nem kizárólag) a hálózati tagoknak szántunk a következő témák voltak terítéken: nonprofit menedzsment, szervezetfejlesztés és kommunikáció, fenntartható fejlődés, illetve hálózatépítés.
· „10 lépés a nulla hulladék felé” cikksorozatunkat és számos más szemléletformáló háttéranyagot, kisfilmet is a tagok rendelkezésére bocsátottunk.
· Térségi találkozókat szerveztünk a helyi együttműködések erősítéséért.

Az ősz folyamán az ország három pontján szervezünk hálózati találkozókat. Ezeken már működő Nulla Hulladék jó gyakorlatokból és a kapcsolódó útmutatókból ihletet merítve, közösen gondolkodunk a helyben megvalósítható hulladékcsökkentési lehetőségeken.
Folyamatosan segítjük a hulladékcsökkentéssel kapcsolatos együttműködések kialakulását és a hasznos információk (szakmai anyagok, pályázati lehetőségek, események stb.) eljuttatását a hálózati tagokhoz.

A csatlakozási szándékot a www.nullahulladek.hu Hálózat menüpontjában található űrlapon lehet jelezni. Előtte azonban érdemes szétnézni a honlapon, hisz itt a fentieknél sokkal részletesebb információ található a programról és a hálózatról is! :)

Portik-Bakai Zsuzsa
hálózati koordinátor