Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladéktérképező applikáció – már magyarul is!

  • 2020. június 08.
  • Viktor
Szerző: 

Karanténban sem pihennek a PET Kalózok, lefordították a TrashOut-ot, a világ legelterjedtebb illegális hulladéklerakókat feltérképező applikációját. Mostantól nincs nyelvi akadálya annak, hogy a környezetükért tenni vágyó magyar emberek is használhassák az alkalmazást.

Az okostelefonos alkalmazással lefotózhatjuk a felfedezett hulladék kupacot, megjelölhetjük a hulladék lelőhelyét, annak méretét, regisztrálhatjuk, hogy milyen jellegű hulladékról van szó, és bejelentést tehetünk.

 

Példamutató felhasználóként magunk is megtisztíthatjuk a területet, az app segítséget nyújt az akció szervezéséhez és tudatja a közösséggel, ha sikerrel jártunk. A TrashOut alkalmazást a világ több mint 100 országában már több mint százezren használják. A magyar verzió elkészítésére a Nemzetközi Beruházási Bank által támogatott Tiszta Víz, Boldog Tisza program keretében került sor. A Tiszai PET Kupa önkéntesei a tél folyamán több száz folyamkilométeren mérték fel a szennyezés mértéket.

A folyamatosan növekvő adatbázis vizualizációjában, önkéntes munka keretében a PET Kupa informatikai partnere és fő támogatója, a Konasoft segít. A Tiszta Tisza Térkép és a hozzá kapcsolódó tudástár hamarosan működésbe lép. Addig is a petkalózok a szennyezés gócpontjainak felmérésébe szeretnék bevonni a lakosságot: arra buzdítanak mindenkit, hogy minél többen töltsék le a magyar nyelvű, ingyenes applikációt és regisztrálják, ha illegális hulladékkal találkoznak a folyók partján vagy árterében.

Alkalmazás letöltések, frissítések: https://petkupa.hu/hu_HU/magyar-nyelvu-trashout

Forrás: recity.hu

Kép forrása: recity.hu, pinterest.ca