Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékkezelő Sajókazán

  • 2006. július 17.
  • humusz
Három és fél milliárd forintba került az a hulladékkezelõ centrum, amelyet a napokban adtak át a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajókaza határában. A tízhektárnyi területen elhelyezkedõ létesítmény Észak-Borsodban 230 ezer ember szemételhelyezési gondját oldja meg. A beruházás költségének tíz százalékát a csatlakozott önkormányzatok állták, az Európai Unió 50 százalékban, a magyar állam pedig 40 százalékban fedezte a költségeket.

Az EU úgynevezett infrastrukturális előkészítő alapja, az ISPA-program részeként létrejött Sajó-Bódva Völgye és Környéke Önkormányzati Társulást 1998-ban hatvan önkormányzat alapította azért, hogy megoldást találjanak a térség szemételhelyezési problémáira és kialakítsák a Sajó és Bódva völgye komplex hulladékgazdálkodási rendszerét.

A Sajó-Bódva ISPA-programban további beruházások valósulnak meg. Az ózdi átrakóállomás és a szuhakállói elkerülő út megépítését ez év végére tervezik, jövőre pedig további nyolc hulladékudvar és öt korábban használt hulladéklerakó végső rekultivációja valósul meg. A Sajókazai Hulladékkezelő Centrum százötven embernek ad munkát.

forrás: www.nol.hu