Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hulladékégetők ellen tiltakozik a Humusz

  • 2006. szeptember 06.
  • humusz
A Menedzsment Fórum cikke.

Az égetők elleni nemzetközi akciónap keretében a zöldszervezet jelképes hulladékégető-rombolást tartott a Gellért téren. Az akcióval az égetők káros egészségügyi, gazdasági és társadalmi hatásaira hívták fel a figyelmet a szervezők.

A Gellért tér közepén található parkban a Humusz aktivistái a meglévő és tervezett hulladékégető műveket szimbolizáló fémcsöveket állítottak fel. Ezekbe jelképes pénzt tömködtek, amit meggyújtottak, arra utalva, hogy a befektetői érdekek mozgatják a hulladékégetés ügyét. Majd elutasításuk kifejezésére felrúgták a sűrű füstöt eregető csöveket, és egy transzparenst tartottak fel, amelyen az "Égetők helyett újrahasznosítás" felirat állt.

Szuhi Attila, a Humusz munkatársa elmondta: Magyarországon több új kommunális hulladékégető építését tervezik. Az égetés helyett a hulladékcsökkentésre, az újrahasznosításra és a komposztálásra kellene alapozni a hulladékgazdálkodást - mutatott rá. Elmondta: a jelenleg Magyarországon egyedüliként működő rákospalotai kommunális hulladékégetőn kívül Várpalota-Inota térségében, Orosházán és Tatabányán terveznek kommunális hulladékégetőt. Továbbá a határ mentén, az osztrák oldalon Szentgotthárd közelében, a Beremendi Cementgyárnál és a pécsi Pannon Power Erőműnél is tervezik a lakossági hulladék égetését.

Az égetők konzerválják a jelenlegi pazarló struktúrákat

Az égetők megépítése konzerválja a jelenlegi pazarló termelési és fogyasztási struktúrát. A hulladékégetés nem ösztönöz a hulladéktermelés csökkentésére, mivel a hulladékégetőnek gazdasági okokból nagy befogadóképességűnek kell lenni, működéséhez biztosítani kell az állandó hulladék-utánpótlást - mutatott rá Szuhi. Kiemelte: újbóli használattal és újrahasznosítással több energia takarítható meg, mint amennyi az égetés során keletkezik.

A szakértő hangsúlyozta: a hulladékgazdálkodásra fordítható európai uniós forrásokat nem hulladékégetőkre, hanem hulladékcsökkentő programokra kell fordítani. A Humusz sajtóanyagában kiemeli: az Európai Parlament az ősszel szavaz a hulladékokról szóló keretirányelv módosításáról. A zöldszervezet azt várja az európai parlamenti képviselőktől, hogy a szavazásnál álljanak ki a hulladékcsökkentés prioritása mellett, és ne támogassák a hulladékégetés terjeszkedését segítő intézkedéseket.