Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékban gázolni a Szigeten: kell a betétdíjas pohár

  • 2008. augusztus 19.
  • humusz
Belegondolt valaha, hogy mi történik némely söröspohárral a Szigeten, miután kiürült? Mi megnéztük: az egyik eldobta, a másik összegyûjtötte, a harmadik szétválogatta, a negyedik lepréselte, az ötödik pedig betétdíjas pohárért küzd. A szigetlakók azt állítják, nincs is ennél jobb ötlet. Hulladéktúrára indultunk a Sziget utolsó napján oda, ahol más nem jár. [ef- velvet.hu]

 

 

A Szigetnek nemcsak az utolsó napján gázol bokáig műanyagpohárban az ember, hanem már az elsőn is, amitől a kíváncsiság bele is költözik a zöldebb tudatúakba. Mi történik vajon a hulladékkal, hová viszik a szelektív kukák tartalmát, egyáltalán vágják az emberek, hogy külön lehet eldobálni a papírt és az alumíniumot? Felkerestük a Sziget zöld emberét, aki végigvezetett minket egy környezetvédelmi túrán, és bejutottunk egy egyébként nem látogatható területre. Sokan ugyan nem kívánkoznának ide, mert büdös és kering pár légy is. Ez az előkezelő telep, ahol megnézhettük, hogy hogyan lesz egy zsáknyi polisztirol söröspohárból hatodakkora bála.

Bár egyértelmű, hogy nincs elég kuka a Szigeten, legalább a lehetőség megvan a szelektív gyűjtésre. Ez a hatodik év, hogy az általában slagos oszlatásra [1]vagy az önpusztító Jackass [2]-t imitáló baromkodásra használt konténerek mellett szelektív kukákba is szemetelhet a tömeg. Dominus Ákos, a Zöldövezet Társulás programvezetője elmondta, hogy idén negyvenöt szelektív állomás van, de ennél sokkal több kellene. Főként, ha összevetjük a hagyományos kukák számával: négyszáz olyan gyűjtőpont van, amelynek tartalmát egyáltalán nem hasznosítják újra, azaz tízszer több, mint a szelektív kukák száma. Négy-öt éve egyébként még csak 80-100 hagyományos kuka állt a fesztiválon.

A szeméttenger harmada hasznosul újra

Az önfeledt mulatozás során naponta 150-250 köbméter hulladék keletkezik, aminek nagyjából egyharmada hasznosul újra. A katasztrófa viszont akkor kezdődik, amikor az ottalvósok elhagyják a terepet: „azt nem is hinnéd el, ha látnád. Levonulnak a kempingezők, és amit maguk mögött hagynak, az egy összefüggő szeméttenger” – mondta Dominus Ákos. Ezt a szemétmennyiséget viszont egyáltalán nem tudják különválogatni, mert ahhoz két-három hét kellene, de a területet napokon belül vissza kell adni a fővárosnak. Rehabilitáció történik ugyan kábé egy hónapon keresztül (például füvesítéssel), de a tavaszt meg kell várni, mire látható lesz az eredmény.

A korábbi szemétgyűjtő akciókhoz hasonlóan idén is volt egy Hulladékcsere Pont, ahol a begyűjtött hulladékot a szorgos szigetlátogató maga le is préselhette és cserébe PVC-fülbevalót kaphatott, vagy akár egy függőágyat is. Ez viszont semmi ahhoz képest, hogyha bevezetnék a betétdíjas poharat. A Szegedi Ifjúsági Napokon indítanak egy ilyen akciót kísérleti jelleggel: a sört nem a hagyományos, ezer év alatt sem lebomló műanyagban adják, hanem egy vastagabb változatban, amit vissza lehet váltani a pultnál. Azután elmossák és újra töltenek bele: mintegy felével lehetne így csökkenteni a hulladék mértékét egy-egy fesztiválon. Meg is kérdeztük a szeméthelyzetről a Sziget látogatóit, akik mind támogatnák a betétdíjat, bár száz forintnál nem többel.

Julianna és Niki, 19

Sört nem iszunk. Hanem mondjuk bort, meg rövideket. Maximum 2-3 poharat dobunk el egynap. Általában megpróbáljuk kukába, de koncert közben nem mindig megy. Végülis lehetne több kuka, meg wc-ből is lehetne több. Nem hallottunk a hulladékcsere-akcióról. Támogatnám a betétdíjat. Szerintem a hulladék csökkentése az embereken múlik, de nem nagyon lehet rájuk hatni, mert általában ahol van éppen, eldobja a szemetet.

Georgina, 25

Nem ittunk még. Borzasztónak találjuk a hulladékügyet a Szigeten. Miért? Hát mert mindenhol szemét van. Hát most hogy lehetne elkerülni ezt? Beszélni kellene az emberekkel, hogy szedjék össze. Nem használjuk a szelektív kukákat. Nem, nem termelünk szemetet (hihi). Támogatnám a betétdíjas poharat. Fogalmam sincs, mennyi lenne az a pénz, amit még kifizetnének érte az emberek, száz forint?

Stefania és Marco, Olaszország

Hát, eléggé szemetes a Sziget. Mi négy-öt poharat biztosan elfogyasztottunk már ma, de például tegnap semennyit. Németországban, ahol élek, nagyon odafigyelnek a hulladékügyre, ott rég működik a betétdíjas pohár. Szerintem nagyon jó kezdeményezés ez. Nem lenne okos Magyarországon sok pénzt kérni a betétdíjért, mert viszonylag olcsó a sör, Németországban mondjuk az egy euró teljesen jó összeg.

Edina és Sári, 20, 18

Most jöttünk, eddig nem ittunk semmit. Szerintem szemetes a Sziget, lehetne még pár kuka. Ez az első szelektív kuka, amit látunk. Tőled halljuk, hogy van hulladékért ajándék-akció. Persze, támogatnánk a betétdíjas poharat. Párszáz forintot lehetne elkérni, száz-kétszáz forintnál többet az emberek nem hiszem, hogy kifizetnének. Még akkor sem, ha visszakapják utána. Nem a mai emberekre vall ez.

Anoním, 28

Ismerjük a hulladékcsere-pontot, fontos, hogy van szelektív kuka, jobb, mint ha az emberek bárhol eldobálják a hulladékot. Nagyon szemetes a Sziget, még a wc-be is bedobálják az emberek a poharakat. Támogatjuk a betétdíjat, 100 forint lenne a reaális összeg, annyit fizetnék érte.

Tihomir, Szlovénia

Szerintem nem vészesen szemetes a Sziget, van elég kuka. Szerintem nagyon jó ötlet a betétdíjas pohár, nálunk Szlovéniában működik is. Nemcsak, hogy kevesebb a hulladék így, de ezáltal néhány ember jól jár: akinek nincs munkája, összeszedi az elhagyott poharakat és beváltja őket pénzre. Talán 20 eurocent az, ami nem túl sok a betétdíjért.