Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mikroszemcsés bőrradír? Nem a legjobb ötlet!

  • 2016. szeptember 29.
  • Deli Peti
Ha eddig nem tudtad, mik azok az apró, színes gyöngyök/szemcsék a tusfürdőkben, bőrradírokban és egyéb kozmetikumokban, akkor ezután biztosan nem fogsz ilyet venni!

Microbeads

Mi az a mikroszemcse?

A mikroszemcsék a méretükről kapták a nevüket. Azokról az 0,5-500 mikrométer nagyságú [1] anyagokról beszélhetünk, amelyek valamilyen műanyagból származnak. Polietilénből (PE), polipropilénből (PP), polietilén tereftalátból (PET), polimetil metakrilátból (PMMA) vagy nejlonból állíthatják elő, de egy szó mint száz, műanyag!

 

Milyen termékekben használatosak ezek a mikroszemcsék?

Rengeteg felhasználási területe létezik a mikroszemcsék használatának, beleértve a tusfürdőket, arcszappanokat, fogkrémeket, alapozókat, rúzsokat és körömlakkokat is.

Mikroszemcses_fogkrem

 

Miért probléma a mikroszemcsék használata?

 

Nehéz megszűrni

A legtöbb szennyvíztisztítórendszer nincs berendezkedve arra, hogy minden szemcsenagyságot megszűrjön, így előbb vagy utóbb, de ezek a szemcsék magtalálják az útjukat a folyókba, tengerekbe, illetve az ivóvíz ellátási rendszerekbe. Egyes felmérések szerint a szennyvíztisztítók egyenként napi 80.000 mikroszemcsét eresztenek vizeinkbe. [2]

 

Megtapadnak rajta a toxinok

Ezeken a műanyagszármazékokon rendkívül könnyen megtapadnak a különböző szerves szennyezőanyagok és ipari kemikáliák, mint például a növényírtószerek, égésgátlószerek, motorolaj, stb.

 

Végsősoron az állatvilág sínyli meg

Az említett szennyezőanyagok a szemcséken keresztül viszont sajnos a víziélőlények testében koncentrálódhatnak, hiszen ezek az állatok nem minden esetben tudják megkülönböztetni őket az elsődleges élelmüktől, a planktontól. A vízi élővilág – beleértve a halakat, kagylókat és rákféléket – az említett szennyezőanyagokat a szemcséken keresztül a testükben halmozzák fel. Ezáltal vagy belehalnak, vagy a mi tányérunkon mérgeznek tovább minket.

 Haldoklo_elovilag

 

A bőr felszínét is sérthetik

A bőrradírok esetében nem vígasztalhat az a tudat, hogy a műanyagszemcse-tartalmú készítmények könnyen okozhatnak mikrosérüléseket az arc felszínén, ezáltal bejuttatva különböző méreganyagokat. A napi rendszerességre ösztönző "gyengéd" – tehát alacsonyabb hatékonysággal radírozó – termékek célja pedig csupán az, hogy eladják a termékeiket, lehetőleg minél többet! A bőrradír használata ugyanis ilyen gyakran nem lenne indokolt, főleg nem az érzékeny arcbőr felületén.

 

Honnan tudjam akkor, hogy milyen terméket válasszak?

Már sok országban törvényi előírás feltüntetni minden olyan anyagot, melyek a termék összetételére vonatkoznak, de ha nincs is így, a legtöbb gyártó ennek ellenére is fel szokta tüntetni az összetevők között a felhasznált műanyagokat. Emellett természetesen érdemes a bio termékeket is előnyben részesíteni, amennyiben pénztárcánk ezt megengedi.

 

Mi a helyzet a biológiai úton lebomló műanyagokkal?

Az oxo-degrációs (tehát lebomlós) műanyagok ezeknek a termékeknek az esetében nem jelentenek megoldást, mert a tusfürdőkben található szemcsék a vízzel érintkezve elveszítik a lebomlási tulajdonságaikat. Ehez ugyanis bizonyos mennyíségű hőre és levegőre lenne szükség.

 

Mi történik a világban?

Szerencsére több alkalommal is bizonyították már, hogy az emberek érdekei érvényesíthetőek. Ugyanis Amerika több államában is – beleértve Kaliforniát,  Illinois-t, Ohio-t, Minnesota-t és New York-ot is – benyújtottak arról törvényjavaslatokat, hogy 2017 júliusával bezárólag iktassák ki a mikroszemcsék használatát a kozmetikumiparban. [3]

 

Hogyan helyettesíthetőek ezek a bőrradírok?

Számtalan házikészítésű recept létezik a természetes bőrradírozásra. Ezekre néhány példa lehet a(z):

Hazi_borradir

  • Őrölt kávé, levendula és cukor keveréke – A levendula nyugtató hatása és a cukros, kávés őrlemény az egyik legjobb bőrradírt alkotja.
  • Cukor és oliva olaj keveréke – Rendkívül jó bőrpuhító képessége miatt az egyik legközkedveltebb házi bőrradír.
  • Só és citrom keveréke – Ez a keverék kifejezetten az zsíros bőrtípusra ajánlott. A citrom leve feloldja ugyanis a zsírokat, míg a só eltakarítja mindazt, ami megmaradt!
  • Kókuszolaj és cukor keveréke – Olvassz fel egy evőkanál kókuszolajat, majd rakj hozzá három evőkanál cukrot, egyszerű és hatásos bőrradír.
  • Paradicsom és cukor – Vágj félbe egy paradicsomot és mártsd bele a cukorba. Ezután körkörös mozdulatokkal vidd fel az arcbőrödre és hagyd 10 percig hatni!

 

Útravaló:

A mikroszemcsés termékek forgalmazása a mai napig problémát jelent. Ez természetesen okolható azzal is, hogy ez a technológia – csakúgy, mint a legtöbb kifejlett iparág – már sokkal versenyképesebb előállítási költségekkel tud üzemelni, mint természetes bőrradírozásra alkalmas társaik. A legnagyobb gondot az információ hiánya jelenti, ami tulajdonképpen a felelős döntés erejétől fosztja meg a fogyasztókat. A mikroszemcsés technológia sem a mi egészségünkre, sem pedig a környezetünk állapotára nincs pozitív hatással. Azzal tehetünk a legtöbbet, ha tudatosan kerüljük az ilyen termékek megvételét, ezzel is csökkentve az ilyen termékek utáni keresletet. Sokat segíthet az is, ha az ismerőseinknek is mesélünk az ilyen és ehhez hasonló praktikákról. 

 

[1] http://www.wired.co.uk/

[2] http://storyofstuff.org/

[3] https://www.theguardian.com/

 

Képek forrása: Flickr, Pixabay