Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

HOZZ KI TÖBBET KEVESEBBŐL! - Filmpályázat a környezettudatosság jegyében

  • 2016. március 15.
  • sklania
Magyarországon évente összesen körülbelül két Gellért-hegynyi szemét keletkezik. Az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) adatai szerint csak a lakosság több mint 3,7 millió tonna hulladékot termel, ami fejenként átlagosan napi 1 kg-ot jelent. A lakossági hulladék jelenleg több mint 60 százaléka hulladéklerakókba (szeméttelepekre) kerül.

Bár felmérések szerint, a lakosság nagy része környezettudatosnak vallja magát, ha ezt a mindennapokra „lefordítjuk”, kiderül, valójában nincs így. Ezt jól mutatja például, hogy a megkérdezettek 80-90 százaléka állítja, szelektíven gyűjti a hulladékot a mindennapokban, a hivatalos adatok azonban rávilágítanak: mindössze körülbelül 15 százalék tesz valóban így.

A filmpályázatunkkal arra szeretnénk rávilágítani, mit is takar a környezettudatos gondolkodás, a hulladékokkal való felelős bánásmód? Mit jelent ez a gyakorlatban a mindennapi életben, és hogyan tudjuk ezen a szűrőn keresztül nézni a világot, ennek megfelelően meghozni minden döntésünket a legkisebbtől a legnagyobbig? Kezdve onnan, hogy kérünk-e nejlon zacskót a pénztárnál a bevásárlás végén, azon keresztül, hogy folyó víznél mosogatunk-e, egészen odáig, hogy a kiürült tejes dobozt (italoskartont) a kommunális vagy a szelektív hulladékgyűjtőbe dobjuk, vagy tárgyak helyett élményt ajándékozunk szeretteinknek.

Mit jelent az, hogy valóban a környezetünkre érzékeny módon éljük a mindennapjainkat, és értékeljük azt a természetes közeget, amely nekünk még a rendelkezésünkre áll?

Ennek a kérdésnek a megválaszolására kérjük pályázóinkat!

További információ/forrás:

http://szelektalok.hu/filmpalyazat2016/