Hogyan zajlik az üveg-újrahasznosítás: hogyan lesz belőle új termék?

Az üveg-újrahasznosítás az egyik leghatékonyabb módja az üveghulladék körforgásban tartásának. Az üveg arra is alkalmas, hogy tisztára mosva újra és újra felhasználjuk: konyhai alapanyagokat tároljunk benne, befőzzünk bele lekvárt. Még jól is néznek ki a kamrapolcon a rizzsel, babbal, szotyolával teli üvegek, nem beszélve arról, mennyivel esztétikusabb a műanyag zacskóknál. Amennyiben pedig úgy gondoljuk, tovább nem tudjuk felhasználni az üveget, esetleg túl sok gyűlt fel belőle, akkor mindenképpen szelektív gyűjtőbe vigyük, ha ugyan nem csinálunk belőle mécsestartót…
Az üveget ugyanis minőségromlás nélkül bármennyiszer lehetséges újrafelhasználni. Ezzel nem minden csomagolóanyag büszkélkedhet – sőt, az üveg kenterbe veri e tekintetben az összes műanyagot. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, hogy mi történik az üveggel, miután a gyűjtőbe tettük, és hogyan lesz a használtból és a törmelékből vadonatúj üveg.
Miért fontos szelektíven gyűjteni az üveget?
Nemcsak akkor érdemes kevesebb műanyag csomagolású italra, termékre váltani, ha a kötelező visszaváltási rendszer nem működik tökéletesen – mint ahogy bőven nem működik, és a gyakran több bosszúságot okoz, mint hasznot, hanem azért is, mert egyetlen üveg akár 40 darab azonos térfogatú pet-palack használatát váltja ki energetikailag: az elkészítés és újrafelhasználás szempontjából. Az üveg gyakorlatilag minőségromlás nélkül újrahasznosítható, ami nem mondható el a műanyagról, amely már az első újrahasznosítás során veszít a minőségéből, és ugyanúgy alig bomlik le, mint az üveg.
Milyen új termékek készülnek újrahasznosított üvegből?
A cikk folytatását ide kattintva olvashatod el.
Forrás: xforest.hu