Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gfk-felmérés az élelmiszerbiztonságról

  • 2006. december 06.
  • humusz
Többségben a mesterséges színezéket és ízesítõt ellenzõk. Az élelmiszerbiztonság egyes konkrét kérdései iránt mérsékelt érdeklõdést mutat a magyar lakosság. Például az élelmiszerek génkezelésének fogalmát ugyanúgy csak a felnõttek kétharmada ismeri, mint négy évvel ezelõtt. A GfK Piackutató Intézet a hazai étkezési szokások felmérése során megállapította, hogy az eljárást ismerõk fele tartja károsnak a génkezelést, egy kisebbség elõnyösnek, míg a megkérdezettek jelentõs hányada közömbös a kérdésben. [forrás: Gfk Hungária, 2003 november]

 


Fontos, hogy az élelmiszer jó minőségű legyen, véli a felnőtt lakosságot fontos szempontokból reprezentáló 1000 személyesen megkérdezett közül a döntő többség, 90 százalék. Lényegében ugyanannyi, mint négy évvel korábban.

Szintén nincs változás az 1999-es kutatáshoz képest a mesterséges ízesítőanyagok, továbbá a tartósítószerek megítélésében. Az elutasítók jelenleg is enyhe többséget képviselnek 55, illetve 54 százalékkal.

Nőtt viszont azok aránya, akiknek fontos, hogy az élelmiszer ne tartalmazzon mesterséges színezéket, - 52 százalékról 57-re.

Közvetve kapcsolódik a témához, hogy a környezetbarát csomagolás négy éve még egy hasonló kutatás résztvevőinek 48 számára volt fontos, idén már csak 42 százalék az arány.

A részletes adatok azt mutatják, hogy a génkezelésről a 20-49 évesek az átlagot jóval meghaladó mértékben tájékozottak. Ebből a szempontból az iskolai végzettség játssza a legnagyobb szerepet. Amíg a nyolc általánost vagy kevesebbet végzettek fele hallott már a génkezelésről, addig a diplomások 83 százaléka. A legképzettebbek csoportjában kiemelkedően magas a génkezelést károsnak tartók aránya.

Jövedelem szerint is világos a tendencia. A magasabb jövedelműek tájékozottabbak, és abban a körben a negatív vélemények aránya is nagyobb, mint a közepes vagy alacsony jövedelműek között.

A génkezelést legnagyobb mértékben az egészséges táplálkozásra törekvők tartják károsnak.

A mesterséges ízesítő- és színezőanyagok, továbbá a tartósítószerek inkább zavarják a nőket mint a férfiakat. Ebből a két szempontból szintén legmagasabb az egészségesen étkezők, illetve diplomások aránya.

Az élelmiszerek környezetbarát csomagolása legkevésbé az ínyencek, legnagyobb arányban pedig a gyes-en, gyed-en lévő kismamák, továbbá az egészséges étkezésre törekvők számára fontos.

Az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban figyelemre méltó, hogy a bio termékek pozíciója nem javult négy év alatt. A kérdésre, mennyire fontos önnek, ha élelmiszert vásárol, hogy biotermék legyen 1-től 5-ig terjedő skálán az 1-es jelentése egyáltalán nem fontos, az 5-ös nagyon fontos. Az átlag négy évvel ezelőtt 2,9 lett, idén pedig 2,7. A biotermékek iránti hangsúlyos igény egyelőre várat magára.

Táblázat: Vásárlásnál az élelmiszerbiztonsággal összefüggő szempontokat mennyire tartja fontosnak a felnőtt lakosság? 1=Egyáltalán nem fontos. 5=Nagyon fontos.

Szempont

1999 nők

1999 férfiak

2003 nők

2003 férfiak

Jó minőségű legyen

4,6

4,5

4,6

4,6

Mesterséges színezék nélküli

legyen

3,3

3,7

3,4

3,8

Mesterséges ízesítő nélküli legyen

3,4

3,7

3,4

3,7

Tartósítószer nélküli legyen

3,4

3,7

3,3

3,7

Biotermék legyen

2,7

2,9

2,4

2,9

Forrás: GfK Piackutató Intézet