Gfk-felmérés az élelmiszerbiztonságról
Fontos, hogy az élelmiszer jó minőségű legyen, véli a felnőtt lakosságot fontos szempontokból reprezentáló 1000 személyesen megkérdezett közül a döntő többség, 90 százalék. Lényegében ugyanannyi, mint négy évvel korábban.
Szintén nincs változás az 1999-es kutatáshoz képest a mesterséges ízesítőanyagok, továbbá a tartósítószerek megítélésében. Az elutasítók jelenleg is enyhe többséget képviselnek 55, illetve 54 százalékkal.
Nőtt viszont azok aránya, akiknek fontos, hogy az élelmiszer ne tartalmazzon mesterséges színezéket, - 52 százalékról 57-re.
Közvetve kapcsolódik a témához, hogy a környezetbarát csomagolás négy éve még egy hasonló kutatás résztvevőinek 48 számára volt fontos, idén már csak 42 százalék az arány.
A részletes adatok azt mutatják, hogy a génkezelésről a 20-49 évesek az átlagot jóval meghaladó mértékben tájékozottak. Ebből a szempontból az iskolai végzettség játssza a legnagyobb szerepet. Amíg a nyolc általánost vagy kevesebbet végzettek fele hallott már a génkezelésről, addig a diplomások 83 százaléka. A legképzettebbek csoportjában kiemelkedően magas a génkezelést károsnak tartók aránya.
Jövedelem szerint is világos a tendencia. A magasabb jövedelműek tájékozottabbak, és abban a körben a negatív vélemények aránya is nagyobb, mint a közepes vagy alacsony jövedelműek között.
A génkezelést legnagyobb mértékben az egészséges táplálkozásra törekvők tartják károsnak.
A mesterséges ízesítő- és színezőanyagok, továbbá a tartósítószerek inkább zavarják a nőket mint a férfiakat. Ebből a két szempontból szintén legmagasabb az egészségesen étkezők, illetve diplomások aránya.
Az élelmiszerek környezetbarát csomagolása legkevésbé az ínyencek, legnagyobb arányban pedig a gyes-en, gyed-en lévő kismamák, továbbá az egészséges étkezésre törekvők számára fontos.
Az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatban figyelemre méltó, hogy a bio termékek pozíciója nem javult négy év alatt. A kérdésre, mennyire fontos önnek, ha élelmiszert vásárol, hogy biotermék legyen 1-től 5-ig terjedő skálán az 1-es jelentése egyáltalán nem fontos, az 5-ös nagyon fontos. Az átlag négy évvel ezelőtt 2,9 lett, idén pedig 2,7. A biotermékek iránti hangsúlyos igény egyelőre várat magára.
Táblázat: Vásárlásnál az élelmiszerbiztonsággal összefüggő szempontokat mennyire tartja fontosnak a felnőtt lakosság? 1=Egyáltalán nem fontos. 5=Nagyon fontos.
Szempont | 1999 nők | 1999 férfiak | 2003 nők | 2003 férfiak |
Jó minőségű legyen | 4,6 | 4,5 | 4,6 | 4,6 |
Mesterséges színezék nélküli legyen | 3,3 | 3,7 | 3,4 | 3,8 |
Mesterséges ízesítő nélküli legyen | 3,4 | 3,7 | 3,4 | 3,7 |
Tartósítószer nélküli legyen | 3,4 | 3,7 | 3,3 | 3,7 |
Biotermék legyen | 2,7 | 2,9 | 2,4 | 2,9 |
Forrás: GfK Piackutató Intézet