Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fölösleges Áruk Fóruma - értékelés

  • 2008. január 16.
  • humusz

humuszfflogo_kicsi_01 A „Ne Vásárolj Semmit!” Nap alkalmából a HuMuSz új címet alapított. Felhívást tettünk közzé: olyan termékeket kerestünk, melyeket ugyan használati tárgyként árulnak, de az ég világon semmi szükségünk nincsen rájuk. Bár a kiállítás most vándorútra indult, és a webes szavazás folyik tovább, most egyfajta értékelést teszünk közzé. A képre kattintva elérheti a Fölösleges Áruk Fóruma honlapot.

Milyen tárgyakra gondolunk? Olyanokra, amelyek már legyártása pillanatában is fölöslegesek voltak; amelyek kitűnő példák arra, hogy reklámtechnikákkal fölösleges vásárlásra tudják késztetni az embereket; amelyek látszólag segítik a mindennapokat, de az első használat után kiderül, hogy inkább hátráltatják. Magyarán: ha nem lennének, nem is kéne őket kitalálni...

Rengeteg vackot kaptunk, ezúton is köszönjük! Kiállítást rendeztünk belőlük a ­HuMuSz Házban, sőt az internetre még nagyobb kiállítást szerveztünk. Minden tárgyra külön lehet szavazni és mindegyikhez lehet megjegyzéseket fűzni. A Fölösleges Áruk Fórumát hatalmas médiaérdeklődés kísérte, nagy volt a forgalom a honlapon is.

Fábry Sándor is meglátogatta a kiállítást, sok tárgyat be is mutatott a Dizájn Centerben. Mi is ott voltunk a forgatáson, de olyan bénára sikerült, hogy nagyon-nagyon örültünk, hogy végül is kimaradtunk a műsorból.

„Tele vagyunk fölösleges kacatokkal” – mondtuk a beharangozó jegyzetben, de „mindenkinek más a fölösleges”. A „Ne Vásárolj Semmit!” Napon arra kértünk mindenkit, hogy gondolja végig, mire van szüksége és mire nincs. A mi enyhén technofób hozzáállásunkat bizonyítja, hogy jó néhány cuccról azt sem tudtuk, hogy micsoda, de szerencsére a netezők mindent megmagyaráztak.

Sok holmi már polgárjogot nyert, sokan kardoskodtak mellette (ilyen pl. a morzsaporszívó, a hagymafésű, a capuccinohabosító(!)), mások hatalmas vitát váltottak ki. A hozzászólások alapján a legvitatottabb termékek:

  1. Elektromos PET-zsugorító
  2. Gyerekpóráz
  3. Tekerős mobiltöltő
  4. Hagymavágó segédeszköz
  5. Morzsaporszívó

Érdemes belekukkantani ezekbe a vitákba!

Ezzel együtt a legtöbb bemutatott tárgy már akkor is fölösleges volt, amikor kitalálták. Kár volt az anyagért, az energiáért. Kár volt a belefektetett K+F-ért, a szállítgatásért, a reklámért. Ezt az olvasók is így gondolhatják, mert az összes leadott szavazat alapján a kiállítás átlaga 1,86 volt az ötös skálán.

A végső értékelés nem könnyű. A szavazatok átlaga nem feltétlenül jellemző, hiszen bizonyos dologra csak kevesen szavaztak, más tárgyra meg sokan.

A legtöbben az alábbi termékekre voksoltak:

  1. Tekerős mobiltöltő
  2. Gyerekpóráz
  3. Elemes buborékfújó
  4. Morzsaporszívó
  5. Hagymavágó segédeszköz
  6. Ventillátoros toll
  7. Vattacukor pohárban
  8. Horror hegyező
  9. Csokolózós nyalóka
  10. Webkamerás kutyaetető, a netről vezérelhető

Ha csak az átlagokat vesszük figyelembe, akkor ezek a legfölöslegesebb termékek:

  1. Kutyababakocsi 1,152
  2. Zenélő Mikulás 1,164
  3. Elektromos dugóhúzó 1,200
  4. Gépelésre táncoló USB-lotyó 1,236
  5. Művirág vízcseppel 1,244
  6. Importvíz díszcsomagolásban 1,250
  7. Csirkeszárnyevő-tál 1,250
  8. Elektromos almahámozó 1,261
  9. Tökvájó szerszámkészlet 1,265
  10. Popcorn-villa 1,267

És a legkevésbé fölösleges termékek:

  1. Tekerős mobiltöltő 4,300
  2. Elektromos fogkefe 3,888
  3. CD-ből szék 3,786
  4. Zenét tartalmazó USB-karkötő 3,293
  5. Befőtt tartósító 3,236
  6. Borosgazdakészlet fadobozban 3,123
  7. Orrszőrnyíró 3,100
  8. Popcorn automata 3,088
  9. Hagymavágó segédeszköz 3,077
  10. Befőzőcukor 3,073

Hasonló eredményt kapunk, ha a leadott 1-es, 2-es, stb. szavazatok eloszlását nézzük.

Ha a szavazatok számát is figyelembe vesszük, akkor módosul a legfölöslegesebbek listája:

  1. Ventillátoros toll
  2. Elemes buborékfújó
  3. Gyerekpóráz

A legkevésbé fölösleges termék:

  1. Tekerős mobiltöltő
  2. Morzsaporszívó
  3. Hagymavágó segédeszköz

Mindegy végül is, hogyan számolunk. A mi summás értékelésünk ez: ezek nem könnyítik meg az életünket, hanem inkább bonyolultabbá teszik. Függünk tőlük. Ha hozzájuk szoktunk, nem tudunk tőlük szabadulni.

A sok beérkezett vélemény nagy tanulsága, hogy nem mondanak le embertársaink többet semmiről, amit egyszer már megszoktak. És ha részévé vált életüknek, többet nem is kérdőjelezik meg az adott eszköz környezeti hatásait. Rengeteg vackot csupán azért hajlandóak vagyunk megvenni, mert „jópofa”. „Hol lehet ilyet kapni, veszek a haveromnak”, ez egy általános és sajnálatos hozzáállás. És érdemes rá iparágakat alapozni.

Elképedtünk azon is, hogy mennyi elektromos izé van már egyes háztartásokban, és olyan dolgokra is villannyal működő kütyüt találtak ki, amelyek évszázadokig egyszerűen és hatékonyan működtek a hagyományos módon (pl. krumlihámozó, dugóhúzó).

A mindent háttérbe szorító luxusigény pedig olyan találmányokat vezet be életünkbe, ami nélkül simán el lehet képzelni egy normális életet (pl. a szték monogramozó, a halálfejespiritós-készítő, a világító jégtartó és még hosszan lehetne sorolni).

Az egyik legnagyobb vita az elektromos PET-zsugorítóról folyt és folyik (ld. erről cikkünket).

Tele vagyunk fölösleges kacatokkal. Elképesztő tempóban gyűlnek körülöttünk a tárgyak, és ezek jelentékeny részét nem is használjuk. Csak olyan termékeket vásároljunk, amire valóban szükségünk van!

Szilágyi László