Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Föld Barátai csatát nyertek Szlovákiában

  • 2006. május 15.
  • humusz
foe_logo2_120A szlovák környezetvédelmi miniszter visszautasította egy veszélyes hulladékégetõ építését Szlovákiában. A projektet kritizálta a szlovák Föld Barátai is, akik emellett segítették a helyiek szervezõdését, tiltakozását. A projektbõl hiányoztak a szükséges biztonsági intézkedések – de több más hiányossága is volt. Habár a helyi önkormányzat támogatta (Kohéziós Alapból nyert támogatásból, tehát közpénzbõl akarták fedezni a költségeket), az égetõ magánvállalatok hulladékát égette volna.
- Sikerült megelőznünk egy rosszul tervezett projekt létrejöttét, és utat nyitottunk a biztonságosabb alternatívák, pl. a hulladékmegelőzés, az anyaghasznosítás és az égetést nem igénylő technológiák számára - mondta Ladislav Hegyi (FoE, Szlovákia).

incin_busters_graphicA tervezett égető a maga nemében a legnagyobb lett volna Szlovákiában. Noha elsősorban a magánszektort támogatta volna, a projektet az önkormányzat közpénzből finanszírozta volna. Tulajdonosként azonban a potenciális hiányok is az önkormányzatot terhelték volna. A FoE szerint ez a régió adófizetői számára a jövőben plusz terheket jelenthettek volna.

A szlovák környezetvédelmi minisztérium többek között azért utasította el a projekt támogatását, mert megállapította annak kedvezőtlen környezeti hatásait. Az is feltételezhető volt, hogy nem megengedett hulladékokat is égetnének benne. A minisztérium kritizálta a projektet azért is, mert a keletkező veszélyes hulladékot egy olyan lerakón helyezték volna el, amely nem volt alkalmas ilyen típusú hulladék fogadására. Azt is érvként említették, hogy az érintettek, azaz a helyiek ellenezték a tervet.

A minisztérium végső álláspontja jogilag nem kötelező érvényű, de a döntéshozóknak (a helyi önkormányzatnak és a környezetvédelmi felügyelőségnek) figyelembe kell venniük. Az említtet hatóságok már jelezték, hogy nem támogatják a projektet. Így a minisztérium álláspontja tulajdonképpen sikeresen akadályozta meg az égető létesítését.

A FoE üdvözölte az állásfoglalást, amely megerősítette a megfogalmazott kritikákat. A szervezet munkatársai több problémát is feltártak a tervezettel kapcsolatban és segítették a települést lobby- és médiamunkával. A FoE egyébként idestova tíz éve segíti a településeket abban, hogy elkerülhessék a lerakók vagy égetők veszélyeit.

A helyiek, az önkormányzat és a FoE most együtt ünneplik a sikert. Hegyi szerint remény van arra, hogy a rosszul tervezett projektek kora lassan lejár. „bízunk benne, hogy mostantól Szlovákia a tisztább alternatívákra koncentrál” – fűzte hozzá.

Szlovákiában 2005-ben ez volt a FoE harmadik olyan győzelme, amellyel nagy, veszélyes hulladékégetők létesítését sikerült megakadályozni.