Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezekre kell odafigyelni tűzifa vásárláskor

  • 2022. október 08.
  • Jakab János

A rezsiárak módosítása miatt erősen megnövekedett a tűzifa iránti kereslet. Ehhez hozzájött még a korán érkező hűvös idő és a fahiány, így előkerülhetnek a kereskedők között az „ügyeskedők” is.

A Kaposvármost.hu szedte össze Nagy Dániel, a Nébih erdészeti felügyelője tanácsai alapján, hogy mire érdemes figyelni a tűzifa vásárlásakor.

 

Legyünk résen, ha valaki azonnali szállítással kínál száraz tűzifát, ez a jelenlegi piaci viszonyok között nem lehetséges, több hetes határidőre kell számítani.

 

Törekedjünk arra, hogy helyi erdőgazdálkodótól szerezzük be a fát, így probléma esetén könnyebb kezelni a panaszt.

 

Ha online hirdetés alapján vásárolunk fát, akkor az eladó fel kell, hogy tüntesse a két betűből és hét számból álló, EUTR azonosító számát, mellyel minden jogszerűen működő tűzifa forgalmazó vállalkozás rendelkezik. Ez alapján le is tudjuk ellenőrizni a céget.

 

Tűzifa vételkor három dokumentumot kell kapunk:

- számlát,

- szigorú számadású szállítójegyet – ezen szerepelnie kell a tűzifa fajtájának, a feldolgozottsági formájának és mennyiségének,

- tűzifa-vásárlási tájékoztatót.

 

Ezen kívül, ha tömegre vásárolunk, akkor egy mázsajegyet is kell kapnunk, amin szerepelnie kell annak, hogy hol volt a hitelesített mérleg.

 

A Nébih Tűzifát okosan oldalán egy kereső felület segít a környékünkön tűzifa kereskedőket találni,  azt is megtudhatjuk, hogy milyen fajta fákat árulnak.

 

Cikk és kép forrása: sokszinuvidek.24.hu