Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 16 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Évi százezer tonna szétszórt hulladék Kárpátalján

  • 2008. június 04.
  • humusz

Évente több mint 100 ezer tonna háztartási hulladékot szórnak Kárpátalján a folyókba, raknak le illegálisan erdõkben, parkokban, de a megyei önkormányzat a következõ években szeretne jelentõs mértékben javítani a helyzeten.

 

 

A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében évente képződő 300 ezer tonna háztartási szemétnek csak a kétharmada kerül hivatalosan kijelölt szeméttelepekre, 100 ezer tonna ilyen hulladékot a természeti környezetbe szórnak ki.

A térség közhatalmi szerveit és közvéleményét az utóbbi időben erősen foglalkoztató hulladékproblémával kapcsolatban Olekszandr Kartasov, a megye kormányzójának tanácsadója elmondta: jelenleg a térségben 270 szeméttelep működik, de 120 hegyvidéki településnek egyáltalán nincs hulladéklerakója. A lakott területek környezeti tisztaságáért a települések tanácsai (közgyűlései) viselik a jogi és pénzügyi felelősséget, de forráshiány miatt képtelenek gyökeresen javítani a szeméttárolással kapcsolatos helyzeten - tette hozzá.

Ugyanakkor a szakember szerint van remény arra, hogy hosszabb távon megoldódik a hulladékkezelés problémája, mivel a megyei állami közigazgatási hivatal még 2006 végén megrendelte magyar és osztrák cégeknél a szilárd hulladékok feldolgozásának koncepcióját. Az elkészült tervezetet, amely ötvözi a hulladékkezelés leghaladóbb európai technológiáit, már elfogadta a megyei tanács - közölte Kartasov.

A tervezet értelmében Kárpátalját négy övezetre osztják fel, s ezek mindegyikében korszerű hulladék-feldolgozó üzemet telepítenek, ahová hermetikusan zárt 20 tonnás konténerekben szállítják majd a speciálisan kialakított gyűjtőhelyekről a szemetet. A hulladék szétválogatása az üzem területén történik majd. Nagyszőlősön (Vinohradiv) már működik egy ukrán-magyar vegyesvállalat, amely a járás szinte valamennyi településével megkötött szállítási szerződésnek megfelelően heti 2-3 alkalommal viszi el a nagyszőlősi szeméttelepre a kihelyezett hulladékkonténereket.

 

 

 

Forrás: Greenfo / MTI