Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Európa komposztál - cikksorozat

  • 2006. június 24.
  • humusz
Európában a kommunális hulladék mintegy 30-40%-át biológiailag lebomló hulladékok alkotják, melyek helyes felhasználásával – komposztálásával - jelentõsen hozzájárulhatunk bolygónk erõforrásainak fenntartható kezeléséhez.

A komposzt a mezőgazdaságban éppúgy, mint kiskertekben jól felhasználható a talajok termékenységének fenntartására, helyreállítására vagy éppen annak növelésére. Az európai városokban számos példa akad a „zöld javak” szelektív gyűjtésére, közösségi komposztáló telepek üzemeltetésére és - nem utolsó sorban – helyi, azaz kiskerti komposztálási programokra.

A szerves hulladékok szelektív gyűjtése és ipari feldolgozása nagyszerűen kiváltható, ha a polgárokat bevonjuk saját hulladékuk kezelésébe. Ehhez az ismeretterjesztésen és oktatáson kívül szükség lehet szakmai és pénzügyi támogatásra. A házi komposztálás olyan városokban, városrészeken, ahol kevesebb a kiskert, nehéz feladatnak tűnhet. Ennek ellenére a városi hulladékmegelőzési stratégiák egyre inkább elfogadott elemévé válik, hiszen számos gazdasági előnye van. A polgárok közvetlen bevonása saját hulladékuk kezelésébe csekély beruházást igényel, mégis jelentősen csökkenti az önkormányzatokra nehezedő hulladékgyűjtési és kezelési terheket – sőt a gyűjtéssel és ipari feldolgozással járó környezetterhelést is. A polgárok pedig saját komposztjukat felhasználhatják kertjeik, virágládáik talajának javításához.

Számos város támogatja a házi komposztálást, például a portugál Porto és az angliai Milton-Keynes. Olaszországban, ahol a hulladékmegelőzés problémájával a helyi és regionális hatóságoknak kell foglalkozniuk, egyes helyeken a komposztálóknak kevesebb helyi adót kell fizetniük. A házi komposztálást különböző módszerekkel ösztönzi Veneto és Marche körzet valamint Bergamo tartomány is. Belgiumban mindhárom régió támogatja a „Komposztmester” elnevezésű képzési programot. Az önkéntesek ingyen vehetnek részt a tanfolyamon, cserében csak annyit kell vállalniuk, hogy barátaikat is megtanítják a komposztálás rejtelmeire.

Sorozatunkban olyan pozitív példákat igyekszünk bemutatni, melyek – remélhetőleg – támpontot és példát jelentek majd a hazai szervezetek, szolgáltatók, döntéshozók és önkormányzatok számára. A cikksorozathoz tartozó példákat EU betűpárral jelöljük.

 

 

Gadó György Pál fordítása alapján