Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

EU a hierarchián előrébb tenné a hulladékégetőket

  • 2015. július 27.
  • Csilla

Bizonyos égetők automatikusan energiahasznosítóvá lépnének elő a Hulladék Keretirányelv (HKI) legújabb módosításának köszönhetően. Ez a változás 30-35 égetőt érintene.

A HKI előírja, hogy bizonyos energiahatékonyságnak megfelelve - egy képlet alapján számolják ki - a hulladékégető energiahasznosító műnek számít. Továbbá az is megengedett, hogy a hulladékot más országból hozzák be, bizonyos országokba pedig még zöld energia támogatást is kapnak hozzá.

A jelenlegi módosítás lényege, hogy egy ún. klimatikus faktort vezetnek be, aminek értelmében azt is figyelembe veszik a hatékonyság számításánal, hogy ahol az égető található, mennyi a fűtéses napok száma.

Az irányelv állítása szerint: "a tények azt igazolják, hogy a helyi klimatikus viszonyok befolyásolják, hogy a gyakorlatban mennyi energiát lehet előállítani és hasznosítani villamos- és hőenergia, illetve gőz formájában a települési szilárd hulladékok elégetésével."

A gyártói szövetség, CEWEP becslése szerint 30-35 égetőt minősítenének fel ez alapján, ez az összes égető kevesebb, mint 10%-át érinti, és főleg a mediterrán régióban (Olaszország, Portugália, Spanyolország és Dél-Franciaország).

Míg az északi országokban az égetők által előállított hőt a távfűtési hálózatra kapcsolják, addig a déli, kisebb hőigényű országokban limitált a hőexport lehetősége - derítette ki az Európai Bizottság Közös Kutatóintézetének egy tanulmánya.

A Zero Waste Europe elnöke, Joan Marc Simon "politikai trükknek" krizitálta a korrekciós faktort, mondván, hogy a bizottság ezt arra használná fel, hogy bizonyítsa a hulladékok lerakásának csökkenését Európában.

"Ez nem mozdítja előre a körkörös gazdaságot" - mondta. - "Az égetés mellett szóló gazdasági ösztönzők - legyen az hasznosítás vagy sem - még mindig magasabbak, mint az újrahasználat vagy újrafeldolgozás esetében, ami a hulladékos hierarchiának mond ellent.

CEWEP szerint viszont segítene a hulladékok lerakásának eltérítésében, amely a déli országok esetében igen magas.

 

Szerkesztői megjegyzés

A hulladékok elégetése rengeteg környezeti kárral jár (levegő-, talaj- és potenciális vízszennyezés). Függetlenül attól, hogy hasznosítják az energiát vagy sem, a kibocsátási határértékek azonos mértékűek. Az az energia, amit a vegyes hulladékok elégetésével nyerhetünk is minimális, ha pedig igény sincs rá, teljesen fölösleges. Megelőzéssel, de már újrafeldolgozással is több energiát spórolunk, ugyanis nem szükséges újabb termékeket előállítani, és ezzel nyersanyagokat felhasználni. A lerakástól sem kímél meg minket, hiszen a visszamaradó salakot is lerakókban helyezik el.

 

Forrás: ENDS Europe