Elképesztő mennyiségű szemetet szedtek össze a hazai erdőkben

  • 2024. május 10.
  • kovacseszter

1500 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze március 21. és április 22. között a magyarországi erdőkben.

 

Március 21. és április 22. között rendezték meg a magyarországi erdőkben önkéntesek bevonásával a Tavaszi nagytakarítás – Takarítsuk ki együtt a természetet kampányt – olvasható az Aktív Magyarország közleményében. A projekthez 69 szervezet csatlakozott, amelyek együtt 85 szemétszedő túrát szerveztek.

A kampány során 8000 zsáknyi hulladékot, összesen több mint 1500 köbméter szemetet szedtek össze.

A Tavaszi Nagytakarítás idén negyedik alkalommal valósult meg, ez hazánk egyik legnagyobb és legnépszerűbb hulladékgyűjtő akciója. A kezdeményezés, amelyet az Aktív Magyarország hívott életre, az erdők nemzetközi napjától a Föld napjáig tartott.

banner

A projekthez számos állami erdészet, nemzeti park igazgatóság, önkormányzat, civil szervezet és piaci szereplő csatlakozott. A kampány célja a szemét begyűjtése mellett a szemléletformálás és a megelőzés.

Az akciót egyedi kommunikációs kampány kísérte, a következő szlogennel: „Ne csak a fotóid ragyogjanak!”. Ennek keretében olyan kisfilmek születtek, amelyek a Prédikálószékre, a Tisza-tóra és a Budapest-Balaton kerékpárúton található, ikonikus etyeki mandulafasorra repítik a nézőt, ám a madárcsicsergés és a csodás természeti környezet helyett a mindent elöntő szemét uralja a látképet. A filmek az Aktív Magyarország YouTube- és Facebook-csatornáján tekinthetők meg.

A szervezők remélik, hogy a természet pár év múlva megtisztul, a Tavaszi Nagytakarítás pedig okafogyottá válik. Mivel a szemétszedés valójában csak tüneti kezelés, a legfontosabb, hogy megelőzzük a hulladék természetbe kerülését.

Forrás: ng24.hu