Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Eljött a fossil fashion kora – ruháink fele már kőolajból van

  • 2021. április 13.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Műszálas ruhák szennyezik világszerte a vizeket? Nem meglepő: ruházkodásunk az elmúlt két évtizedben szinte teljes mértékben átalakult, s mára minden második ruhadarab fosszilis tüzelőanyagból készül. Ez már nem csupán a fast fashion, sokkal inkább a fossil fashion kora – világított rá egy nemrég megjelent tanulmány.

Humusz 1%

Különféle textíliákat számos termék előállításakor használnak, például ruhák, szőnyegek és bútorok gyártása során. Ezek közül a divatszektorban a legjelentősebb a textilanyagfogyasztás: 2019-től a globális textilpiac már több mint 70%-át a ruházati ipar teszi ki.

 

Poliészter az összes textilanyag több mint felében

A Changing Markets Foundation munkatársainak új tanulmánya szerint a textilipar számára előállított műszálas szövetek gyártása során jelenleg a globális olajfogyasztás 1,35%-át használják fel, a szintetikus anyagok alkalmazása pedig az elmúlt 20 évben megduplázódott. Napjainkra a poliészter az összes textilanyag több mint felében megtalálható.

A tanulmányban azt prognosztizálják, hogy 2030-ra a világ szövetgyártásának háromnegyede szintetikus anyagokra épül majd, amelynek 85%-a poliészter lesz.

Az ezredforduló körül a divatmárkák átálltak a fosszilis tüzelőanyagokból készült olcsó, műszálas szövetek felhasználására. Céljuk az volt, hogy évről-évre egyre több kollekciót mutassanak be és dobjanak piacra, mindezt olcsó munkaerő felhasználásával olyan alacsony jövedelmű országokban, mint például Egyiptom, India vagy Banglades.

A cikk folytatása a Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán, ide kattintva olvasható.