Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyre több hulladékot hasznosítanak

  • 2006. április 16.
  • humusz
Néhány év alatt megötszörözõdött a hasznosított hulladék aránya Magyarországon. 2007-tõl a második Nemzeti fejlesztési terv keretében jelentõs összegeket költenek hulladékkezeléssel kapcsolatos fejlesztésekre.  
A hulladékhasznosítás 2006-ra jelentős fejlődésen ment keresztül, az ágazat jogi és gazdasági alapjai pedig megfelelő hátteret biztosítanak a hosszú távú fejlődéshez - mondta a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) államtitkára az uniós hulladékgazdálkodásról szóló nemzetközi szakkonferencián.  
Rakics Róbert hangsúlyozta: az országos, regionális és helyi hulladékgazdálkodási terveknek köszönhetően az elmúlt 4 évben minden területen csökkent a hasznosítatlan hulladék mennyisége. Hozzátette: a települési szilárd hulladék hasznosításának részaránya 3 százalékról pár év alatt 15 százalékra nőtt.  
A vártnál több e-hulladék  
Az elektronikai és elektromos hulladékok volumene nő a legdinamikusabban, a többi típusnál háromszor nagyobb, évi 8 százalékos a bővülés. Az államtitkár sikernek nevezte, hogy a 2005-ben termelődött 120-130 ezer tonnából a tervezett 10 ezer tonna helyett 16 ezer tonna e-hulladékot kezeltek a hasznosítószervezetek.  
A sikeres hasznosítási folyamat alapjának nevezte a gyártók felelősségének növelését: az elektronikai termékeket gyártó szervezetek így már a tervezés folyamán nagy hangsúlyt fektetnek a hulladéktermelés alacsony és az újrahasznosíthatóság magas arányára.  
A jövőről szólva az államtitkár elmondta: júliustól életbe lép a veszélyes anyagok felhasználását korlátozó uniós rendelet, a további cél pedig a műanyag-hasznosítás arányának növelése és a környezetbarát gyártmányfejlesztések ösztönzése.  
Jelentős összeg jut zöldcélokra  
Baráth Etele európai uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter a szakmai tanácskozáson a hulladékkezelés második Nemzeti fejlesztési tervben (NFT) való szerepét hangsúlyozta.  
Ismertetése szerint a második NFT keretében rendelkezésre álló mintegy 7000 milliárd forint 15 százalékát lehet majd környezetvédelemre fordítani, így várhatóan annak fele jut a hulladékkezeléssel kapcsolatos fejlesztésekre 2007-től.  
Jelenleg 20 milliárd forintos központi támogatással 4 hulladékgazdálkodási projekt fut, 2007-ben pedig újabb 20 milliárd forintos forrás áll majd rendelkezésre.  
A tárca nélküli miniszter az ágazat kapacitásáról szólva kiemelte: a pályázati pénzek esetében 1 euró támogatás 1,5 euró működőtőke bevonását eredményezi.