Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vetíthető Madárbarát kert előadás-sorozat

  • 2014. április 07.
  • Ressinka Agnes

A Madárbarát kert program bárhol alkalmazható madárvédelmi eszközei és módszerei nem csak természetvédelmi funkciót tölthetnek be, de nagyszerű lehetőséget kínálnak a környezetpedagógiai munka (és a turizmus szolgáltatás) színesítésére is. Éppen ezért a tanárok, előadók munkájának segítése érdekében az MME elkészítette a mindennapi madárvédelem különböző tevékenységi területeit bemutató, projektorral vetíthető, INGYENESEN LETÖLTHETŐ előadás-sorozatot. Ezt úgy állították össze, hogy madártani szakismerettel nem rendelkező pedagógusok is használni tudják.

Az előadások felépítése

A különböző madár- és más fajvédelmi eszközöket bemutató előadások alapját magyarázó képaláírásokkal ellátott fotós diák képezik. Ezeket egészíti ki előadásonként néhány szöveges oldal, melyek a legfontosabb kapcsolódó információkat, és a további ismeretszerzést segítő honlap oldalak linkjeit foglalják össze. A részenként 48-85 diából álló előadások - mivel ezek "önmagukért beszélő" fotókra épülnek - akár 45 perces tanórákon is levetíthetőek. Ha ennél több idő áll rendelkezésre, akkor hosszabban is el lehet időzni egy-egy képnél vagy több részt is le lehet vetíteni egymás után.

Tematika

A Madárbarát kert program fő üzenete, hogy egész évben segítsük a körülöttünk élő állatokat. Ezért az előadás-sorozat úgy épül fel, hogy ennek részeit nem csak eszköz- vagy madárcsoportonkénti, de akár évszakonkénti bontásban is tárgyalni tudjuk.
 
1. rész - Természetes élőhelyek és madárodúk
A természetvédelem mai felfogása szerint a veszélyeztetett fajok megtartásához nem elegendőek a pusztán fajvédelmi megoldások, ezek még rövid távon sem lehetnek eredményesek az élőhelyek fenntartása nélkül. Ezért az első előadás a természetes búvó-, fészkelő- és táplálkozóhelyeket jelentő bokrosok és idősebb faállományok fontosságának bemutatásával kezdődik, és csak ezt követően tér át a mesterséges költőodúk ismertetésére. Utóbbi előadásrész egyik legfontosabb üzenete, hogy az odúknak nem csak a költési időszakban, de éjszakázóhelyként télen is fontos szerepe van.

2. rész - Itató és porfürdő
A közvélekedéssel ellentétben a madáritatók nem kizárólag a nyári kánikulában használható eszközök, ezek fontos kiegészítői a téli madáretetőknek is. Míg az itatók közismertek, a porfürdő az egyik legkevésbé ismert és használt madárvédelmi eszköz, holott alkalmazása rendkívül egyszerű és nagyban hozzájárul a madarak egészségvédelméhez.

3. rész - Fecskevédelmi eszközök és módszerek
Ami egészen a közelmúltig elképzelhetetlennek tűnt, az mára sajnos valósággá vált, fecskéink egyre ritkább madaraknak számítanak, mivel átlagosan majdnem 50%-os állománycsökkenést szenvedtek el az elmúlt évtizedben (részletek >>). Ezért a Madárbarát kert előadás-sorozat külön fejezetet szentel a madárcsoport védelmi eszközeinek és módszereinek bemutatására.

4. rész - Téli madáretetés
Mikortól és mivel etessünk? Mit ne adjunk a madaraknak? Hol és hogyan kínáljuk fel a különböző madáreleségeket? Milyen fajok járnak az etetőkre? - ezekre a kérdésekre ad választ ez az előadásrész.

5. rész - Más fajok védelme
Nagy szerencsénkre a madarak mellett rengeteg "tücsök és bogár": béka, lepke, egér, pocok, sün, szitakötő és egyéb állat is követ bennünket a civilizációba. Ha segítjük ezeket az érdekes viselkedésű, különleges megjelenésű lényeket, akkor nem csak a természetet védjük, de rengeteg érdekes megfigyelési élménnyel is gazdagíthatjuk környezetpedagógiai munkánkat.

Az előadás-sorozat INGYENES letöltése

  1. rész - Természetes élőhelyek és madárodúk (letöltés >>)
  2. rész - Itató és porfürdő (letöltés >>)
  3. rész - Fecskevédelmi eszközök és módszerek (letöltés >>)
  4. rész - Téli madáretetés (letöltés >>)
  5. rész - Más fajok védelme (letöltés >>

Forrás: http://www.mme.hu/vetitheto_madarbarat_kert_eloadas-sorozat