Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egész napos iskola a lehetőségek iskolája - OFI konferencia

  • 2014. május 16.
  • Ressinka Agnes

Konferencia a nevelési-oktatási programok fejlesztésének tapasztalatairól, „félidőben” a TÁMOP 3.1.1.-11/1 – XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz projekt Nevelés-oktatás fejlesztése, komplex pilot programok elnevezésű 3. alprojektjének eredményeit bemutató rendezvénye.

A konferencia célkitűzései:

· a kutató-fejlesztő szakemberek és a gyakorló pedagógusok együttműködésének erősítése;

· a nevelési-oktatási programok kidolgozásában és kipróbálásában részt vevő intézmények eredményeinek, tapasztalatainak megosztása a résztvevőkkel;

· az Egész napos iskola programjának megismertetésén keresztül a szakmai közvélemény tájékoztatása a kölcsönös tanulás, a hálózati kapcsolatok, a reflektív gyakorlat és a rendszerszerűséget hangsúlyozó innovációs gondolkodás eredményeiről;

· az Egész napos iskola fejlesztési program kutatási, fejlesztési, innovációs elemeinek bemutatása a pedagógusok és a társadalom minél szélesebb körében;

· a projektben folyó munkálatok jelen állapotának bemutatása, a továbblépési lehetőségek elemzése.

A konferencia igényli a résztvevők aktivitását, a párbeszédre, a vélemények ütköztetésre törekszik. Ennek érdekében a rövid plenáris előadásokat követően a szakmai dialógust támogató és az eredményeket részletesen, témánként bemutató tematikus műhelyek lesznek a konferencia meghatározó eseményei, végül pedig a különböző perspektívákat ütköztető pódiumbeszélgetés zárja a programot.

A TÁMOP 3.1.1. 3. „Nevelés-oktatás fejlesztése, komplex pilot programok” alprojekt hét témát foglal magában, fő fókusza az egész napos iskola alsó és felső tagozatos nevelési-oktatási programjának kidolgozása. További témái a fenntarthatóság pedagógiája (ökoiskolák), a pedagógiai jó gyakorlatok terjesztése, gyakorlati életre nevelés, komplex művészeti nevelés, természettudományos nevelés.

A tematikus műhelyekben minden téma bemutatkozik, a műhelyek munkájában a fejlesztő iskolák pedagógusai is részt vesznek, bemutatják eredményeiket, elmondják saját tapasztalataikat. A résztvevők bepillantást nyernek az eddigi fejlesztési és gyakorlati eredményekbe. Minden műhely munkája saját tematikát követ, ahhoz a fejlesztési folyamathoz igazodva, amelyet a munkájukban folytatnak.

A pódiumbeszélgetés résztvevői a közoktatás különböző területeiről érkezett szakemberek. Véleményük, reflexiójuk segítséget ad az Egész napos iskola program „második félidejére”.

A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, amit az alábbi linkre kattintva tehet meg:

REGISZTRÁCIÓ

A szervezők a jelentkezőket a regisztrációk sorrendjében fogadják: a sikeres regisztrációról e-mailben visszaigazolást küldenek, és a regisztrált résztvevők részletes tájékoztatást kapnak. Nagyon fontos, hogy ne csak a konferenciára regisztráljanak, de a regisztráció során jelöljék meg azt a műhelyt is, amelynek munkájában részt kívánnak venni.

A konferencia időpontja: 2014. május 30. 10.00 – 16.30

A konferencia helyszíne: Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Gólyavár

Cím: 1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8.

Megközelítés: 2-es metró, 47-es, 49-es villamos, 5, 7, 7A, 8, 9, 11, 112-es buszok Astoria megállóhelye. A 4-es metró Kálvin téri megállójának közvetlen közelében található a helyszín.


A konferencia programja:

9:00-10:00   Regisztráció

10:00-10:15 Megnyitó - Dr. Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója

10:15-11:10 Plenáris elődások:

Levezető elnök: Wolfné dr. Borsi Julianna

· Egész napos iskola tapasztalatai külföldön – jó gyakorlatok ( Dr. Darvas Ágnes – egyetemi docens, ELTE TáTK Szociálpolitikai Tanszék)

· Az ENI-projekt „félidőben”: az egész napos iskola projekt keretében zajló fejlesztések, a hátránykompenzáció lehetőségei, a jelenlegi iskolai gyakorlat bemutatása ( Kőpatakiné Mészáros Mária, Mayer József, Réti Mónika, Dr. Varga Attila – a pilot program vezetői )

11:30-15:15 Tematikus műhelyek (részletes program letöltéséhez kattintson ide) [közben ebédszünet]

15:30 – 16:30 Pódiumbeszélgetés

Moderátor: Pálfi Erika igazgató, OFI

Résztvevők:

Gulyásné dr. Kovács Erzsébet főosztályvezető (Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság)

Kókayné Lányi Marietta igazgató (Gyermekek Háza)

Kranz Nikoletta szülő

Dr. Setényi János ügyvezető igazgató, oktatáskutató (Expanzió Humán Tanácsadó Kft.)

Urbán József igazgató (Piarista Gimnázium)

16:30 Konferencia zárása – Dr. Varga Attila alprojektvezető

Forrás: Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

http://www.ofi.hu/okoiskola/hirlevel