Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy hét a hulladékcsökkentés jegyében

  • 2016. november 24.
  • Csilla

2009 óta minden év novemberének utolsó hete a hulladékcsökkentésről szól szerte Európában. Magyarország is hagyományosan csatlakozik a programhoz, oktatási intézményektől kezdve civil szervezeteken át rengeteg olyan esemény van, amely a szemléletformálást, hulladékmegelőzést állítja előtérbe. A Humusz több mint 20 évnyi tapasztalattal a hulladékcsökkentés terén üdvözli a kezdeményezést és bátorít mindenkit az aktív részvételre. Például azzal, hogy november 25-én csatlakozik a Ne Várásolj Semmit! naphoz.

Legyen minden hét a hulladékcsökkentés hete!

Nagy előrelépés az, hogy maga a hulladékcsökkentés, mint fő cél ennyire előtérbe kerüljön. Örömmel tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb fókuszt kap a hulladék problematikája, azonban még mindig van hova fejlődni. A hulladékgazdálkodás egy komplex rendszer, azonban ne felejtsük el, hogy a fő cél, hogy ne is keletkezzen hulladék. Ehhez azonban túl kell tekintenünk a hulladékgazdálkodás fogalomkörén, ugyanis a hulladéktermeléshez mindannyian hozzájárulunk. A termelőktől, gyártóktól kezdve egészen a fogyasztóig. Így nem csak felelősségünk, de ráhatásunk is van a hulladékos kérdésekre.

 

Hogyan tudunk részt venni?

A hulladékcsökkentés otthon kezdődik. Nézzük meg, mi mindent tartalmaz a kukánk! Csomagolási hulladék? Élelmiszerhulladék? Felesleges promóciós termék, amivel nem tudtunk mit kezdeni? Elromlott eszközök? Ezek közül mely dolgokat használtuk is érdemben, és melyek gyarapítják feleslegesen a szemetünket?

Környezettudatos fogyasztási szokásokkal jelentősen tudjuk csökkenteni a hulladékunk mennyiségét. Csak azokat vegyük meg, amelyekre tényleg szükségünk van, válasszuk a tartós termékeket és kerüljük a túlzott csomagolást.

 

November 25.: Black Friday vagy Ne Vásárolj Semmit Nap?

Amerikai szokás, hogy november utolsó péntekén kezdődik meg a nagy karácsonyi vásárlási őrület, amelyet fekete pénteknek, azaz Black Fridaynak neveztek el. Ezt a szokást sok más ország is átvette a világon, így lehet, hogy már Magyarországon is egyre több cég használja ezt a kifejezést reklámjaikban.

Ilyenkor találkozhatunk "vissza nem térő" akciókkal, "visszautasíthatatlan" ajánlatokkal, és invitálnak minden kedves fogyasztót arra, hogy náluk költsék el a karácsonyra félretett pénzeket. De tényleg erre van szükségünk és erről kell szólnia a karácsonynak?

Ellenkampányként indult a Ne Vásárolj Semmit! nap, amit minden évben pont ezen a napon tartanak. Célja rámutatni arra, hogy társadalmunk mennyire fogyasztáscentrikussá vált, és mennyire háttérbe kerültek a valódi értékek.A vásárlási láz, az őrült költekezések már inkább teherré váltak, és a karácsonyi ünnepekre már mindenki fáradtá válik.

Csatlakozz a mozgalomhoz azzal, hogy november 25-én, pénteken nem a boltokban pénzköltéssel töltöd az idődet!

ne vásárolj semmit nap

 

Hogyan tud a Humusz segíteni?

A Humusz több mint 20 éve segít, hogy a hulladékmegelőzés napi gyakorlattá váljon. Ingyenes környezeti tanácsadással, online elérhető adatbázisokkal, szemléletformáló kampányokkal, oktatási programokkal, lakossági rendezvényekkel, negyedévente megjelenő magazinnal, kiadványokkal, szakmai munkával és érdekérvényesítéssel járul hozzá ahhoz, hogy csökkenjen a hulladék mennyisége.

 

Látogass el hozzánk, a Humusz Házba, vegyél részt programjainkon, és támogass minket, hogy mi is tudjuk támogatni hulladékcsökkentési törekvéseidet!