Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy-egy állásfoglalás kommunális és cementgyári hulladékégetésről

  • 2006. március 13.
  • humusz
ot2006logoA Csalán Környezet- és Természetvédõ Egyesület által március 9-12 között Veszprémben rendezett Környezet- és Természetvédõ Szervezetek XVI. Országos Találkozója résztvevõi állást foglaltak kommunális hulladékégetésrõl és cementgyári hulladékégetésrõl is. A következõkben közöljük az állásfoglalások teljes szövegét:

 

OT állásfoglalás hulladékégetésről

A Környezet- és Természetvédő szervezetek XVI. Országos Találkozója résztvevői sajnálattal tapasztalják, hogy Magyarország kommunális hulladékégetők építését tervezi. A kommunális hulladékégetés drága, környezeti és egészségügyi kockázatai jelentősek, konzerválja a természeti erőforrások és energiahordozók pazarló használatát és kevesebb munkahelyet teremt, mint alternatívái.


Alulírott résztvevő szervezetek nem támogatjuk a kommunális égetők építését, mert:


1. A hulladékégetés az 'eldobós-gondolkodásmódot' igazolja!

Azt a látszatot kelti, hogy a hulladék eltüntethető illetve gazdaságosan ártalmatlanítható, így tehát nem kell visszafognunk hulladéktermelésünket, a fogyasztásunkat.


2. Az égetéssel energiát és másodnyersanyagokat pazarolunk el!

Az égetés során a potenciális nyersanyagoknak csak energiatartalma hasznosul, az anyag legyártásába vetett munka elvész. A hulladékok elégetésével több energiát és természeti erőforrást semmisítünk meg, mint amennyi energiát nyerünk.


3. Égetés során a hulladék nem vész el, csak átalakul ... egészségkárosító anyagokká!

Az égetés során egyáltalán nem szabadulunk meg hulladékunktól, hanem veszélyes hulladékokká és mérgező anyagokká alakítjuk őket.

4. Az égetők kéményéből távozó füstgáz pontos összetétele nem ismert!

A hulladékégető tűzterében ellenőrizhetetlen kémiai folyamatok játszódnak le: az állandóan változó összetételű, nedvességtartalmú hulladékban lévő vegyi anyagok reakciója követhetetlen. A kéményből távozó füstgáz pontos összetétele nem ismert, így a meglevő szűrőberendezésekkel sem tudják az égetőket maximálisan biztonságossá tenni.

5. A hulladékégetők nem munkaerő-igényes, hanem tőkeigényes beruházások!

A kezelt hulladék mennyiségét alapul véve a válogatás és az újrahasznosítható anyagok feldolgozása 11-szer több munkahelyet teremtenek, mint az égetés.

6. Az égetés az egyik legköltségesebb hulladékkezelési megoldás!

Az égetés rendkívül bonyolult technológia, amely komoly tőkebefektetést igényel és magas üzemeltetési költségekkel jár. A Világbank 2000-ben készült jelentése szerint egy égetőmű felépítése és üzemeltetése legalább kétszer annyiba kerül, mint egy hulladéklerakóé. Az újrahasznosító és komposztáló berendezések még a lerakóknál is kevesebb pénzt igényelnek.


7. A hulladékégetők nem váltják ki a lerakókat!

Az égetés során keletkező jelentős mennyiségű szilárd veszélyes hulladékokat (pl. a salakot) jelenleg veszélyeshulladék lerakókon kell elhelyezni.


8. Az égetés központosított hulladékrendszert igényel!

A nagy kapacitású égetők működéséhez sok hulladékra van szükség, ezért távolabbi településekről is ide kell szállítani a szemetet. Ez növeli a szállítási költségeket, terheli a környezetet és átrakóállomások építésére is szükség lehet.


9. Az égetés akadályozza a megelőzés, az újrahasznosító ipar, az újrahasználati rendszerek, valamint a szelektív hulladékgyűjtés (ki)fejlődését!

Az égetők rendszerint felélik a kommunális hulladékok kezelésére szánt összegeket, így általában kevés pénz marad az átfogó újrahasznosítási és komposztáló programokra. Az égetés egyébként sem igényli a szelektív gyűjtés bevezetését.


10. Az égetők pénzügyi nehézségeiket sokszor a lakosokkal fizettetik meg!

Ha egy égetőműbe kevesebb hulladékot szállítanak, mint amekkora mennyiség feldolgozására tervezték, az a kapacitás kihasználatlanságához, azaz gazdaságtalan működéshez vezethet. A kárt sokszor a lakosokkal fizettetik meg.

Arra kérjük a döntéshozókat, hogy a kommunális égetők építése helyett támogassák az eddigieknél sokkal erőteljesebben a hulladék keletkezésének megelőzésére, az újrahasználatra, az anyaghasznosításra vonatkozó törekvéseket!

 

 

****************

 

OT állásfoglalás cementgyári hulladékégetésről

A Környezet- és Természetvédő szervezetek XVI. Országos Találkozója résztvevői sajnálattal tapasztalják, hogy Magyarország a hulladékok keletkezésének megelőzése, újrahasználata és anyagában történő hasznosíta helyett a hulladékok energetikai hasznosítása látszik teret nyerni. A hulladékégetés drága, környezeti és egészségügyi kockázatai jelentősek, konzerválja a természeti erőforrások és energiahordozók pazarló használatát és kevesebb munkahelyet teremt, mint alternatívái.


Alulírott résztvevő szervezetek nem támogatjuk a cementgyári hulladékégetők építését, mert:


1. A hulladékok égetése a nem alternatív tüzelőanyagokkal szemben összességében nagyobb környezetterhelést okoz.


2. Az állandóan változó összetételű hulladékok égetése, összehasonlítva az állandó hagyományos energiaforrással megnehezíti a technológia kézbentartását, és ez az üzemet állandó kísérleti helyszínné minősíti, ezért a környezeti kibocsátások állandósága nem biztosítható, ami fokozott kockázatot jelent a határérték túllépésében.


3. Az együttégetés nagyobb környezeti kockázatot jelent a környezetre és a lakosságra nézve a nem alternatív tüzelőanyagokkal szemben. Ennek oka lehet a veszélyes hulladékok szállítása, beadagolása során előálló baleset, vagy a technológiai folyamat vezérlésében bekövetkező hiba.


4. A magas hőfokon történő hulladékégetés a szerves szennyezők negatív környezeti hatásait egy másik negatív hatássá konvertálja, míg azokat elégeti, addig a levegő nitrogénjét oxidálja, s ezáltal terheli a környezetet. Ebben az esetben csupán a környezeti hatások lesznek másfélék, esetleg pillanatnyilag jobban elviselhetők, mert egy közvetlen környezeti fenyegetettséget átalakítottunk egy közvetett fenyegetettséggé.


5. A cementbe beépülő nehézfémek sem vesznek el, csupán más helyen, más formában, más eloszlásban fognak megjelenni. Valójában csak más időpontra terheltük át a jelen problémáját, feladatot adtunk a jövő generációinak.


Arra kérjük a döntéshozókat, hogy az égetők építése helyett támogassák az eddigieknél sokkal erőteljesebben a hulladék keletkezésének megelőzésére, az újrahasználatra, az anyaghasznosításra vonatkozó törekvéseket!
Kérjük döntéshozóinkat továbbá, hogy az elővigyázatosság és helyettesíthetőség elvének szigorú figyelembevételét minden gyártónak írják elő és tartassák be - ezáltal csökkentve a keletkező hulladékok veszélyességének fokát.

 

Környezet- és Természetvédő Szervezetek XVI. Országos Találkozója,
Veszprém
2006. március 12.