Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A dunai műanyag hulladékból új, tartós termék készülhet

  • 2021. szeptember 30.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Szeptember 21-én, kedden hivatalosan is átadták Budapesten a Duna első hulladékcsapdáját (Litter Trap). A projekt különböző szervezetek széles körű együttműködése, akik együttesen mutatták be a projektet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

Budapesten kísérleti projekt indul a műanyag és egyéb hulladékáramok Dunából való kiszedésére. A lebegő hulladékcsapda (Litter Trap) által összegyűjtött hulladék átvizsgálásra és elemzésre kerül, miközben feltárják újrafeldolgozási potenciálját olyan szemmel nézve, hogyan készülhet belőle új, tartós termék. A Litter Trap a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem előtt helyezkedik el, az Európa Hajó meglévő kikötőjéhez rögzítve. A Litter Trap összegyűjti a folyó jobb partján, a fősodorban lebegő hulladékok egy részét. A hulladékokat szétválogatják és újrahasznosításra továbbítják. Emellett az oktatás és a szemléletformálás is fontos eleme lesz az egyéves kísérleti projektnek.

A műanyag- és egyéb hulladékok nagy problémát jelentenek a vízi- és folyómenti ökoszisztémákban. Az állatokat, élőhelyeiket – s ezáltal az embereket is közvetetten – egyre komolyabban veszélyezteti a folyami hulladék, melynek egy része elszórtan az ártéri területeken, partok mentén rakódik le, s nem tudni pontosan mi és milyen mennyiségben rakódik le az üledékbe. A folyókon keresztül a hulladék egy része eléri a tengereket és az óceánokat, ahol a globális szennyezés részévé válik. A nyílt vizeken található műanyaghulladékok bomlása, aprózódása miatt mikroműanyag is keletkezik.

A dunai Litter Trap stratégiailag jól pozícionált, a folyó jobb partján, a sodorvonalban helyezkedik el a BME Központi épülete előtti pontonhoz erősítve. Az úszómú nem használ közvetlenül energiát, passzívan, a folyó áramlását használja ki a lebegő hulladékok begyűjtésére, ily módon a telepítés és az üzemeltetés nem okoz környezetterhelést. A Litter Trap-et hetente ellenőrzik és rendszeresen ürítik. A műanyagok Budapesten történő kinyerésével megelőzhető a Duna és a Fekete-tenger további műanyagszennyezése. A CLEAR RIVERS – a Litter Trap fejlesztője – 2017 óta dolgozik a Litter Trap megvalósításán Hollandiában, Belgiumban, Indonéziában és Malajziában.

 

 Monitorozás

A hulladékcsapdában található makroműanyagok és egyéb hulladékok mennyiségét és összetételét folyamatosan elemzik, ily módon világosabb képet kaphatunk a Duna hulladékszennyezettségéről. A Litter Trap hatékonyságát különösen az uszadékfa jelentős felhalmozódásának tükrében kell majd vizsgálni, mert ez jelenleg megnehezíti a hulladékcsapda működését. A kísérleti programnak válaszolnia kell azon kérdésre is, hogyan lehet a Dunában található műanyagot és egyéb hulladékokat hasznosítani. Több hulladékcsapda elhelyezése a folyó mentén az egyik lehetséges jövőbeli megvizsgálandó forgatókönyv.

 

 Oktatás

A kísérleti projekt része egy oktatási program, amelyben a diákokat hívjuk meg, hogy velünk együtt gondolkodjanak a megoldásokon. A Litter Trap az egyetem előtt elhelyezve lehetővé teszi a hallgatók számára a hulladékcsapda intenzív megfigyelését. A diákok ötleteikkel segítenek nekünk, választ keresve arra a kérdésre, hogy hogyan előzhető meg a műanyagszennyezés, hogyan lehetne hatékonyan monitorozni a szennyezéseket, hogyan lehetne több hulladékot begyűjteni a folyóból, és hogyan lehet újrahasznosítani a kihalászott hulladéktípusokat és azokat tartós, új termékekké alakítani. A diákok már a Litter Trap előkészítésében és telepítésében is részt vettek. A diákokkal és tanulókkal való együttműködés révén növelhető a hulladékszennyezéssel kapcsolatos tudatosság. Mindeközben az új generáció szakembereit neveljük és oktatjuk, valamint új ötleteket és megoldásokat mutatunk nekik.

 

Új körforgásos termékek

A kísérleti folyamat során hasznosítani kívánt makroműanyagok elemzésre és válogatásra kerülnek újrahasznosítás céljából. Az egyetemmel, a PET Kupával és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségével együtt azt vizsgáljuk, hogy a műanyagok hogyan vehetnek részt a körforgásos gazdaságban. Megvizsgáljuk, hogy milyen új termékek állíthatók elő a műanyagok újrahasznosításával. Ebben követjük a PET Kupa, mint helyi partner tapasztalatait és szakértelmét, valamint a CLEAR RIVERS által fejlesztett termékeket. Ily módon hatékonyan és környezetbarát formában tudjuk újrahasznosítani a műanyagokat. Az új termékek hozzájárulnak a műanyagszennyezés tudatosításához, és a hulladék kinyerés költsége előbb-utóbb pénzügyi megtérülést fog biztosítani.

 

 

 

Együttműködés

 

A projekt a CLEAR RIVERS és az Audi Környezetvédelmi Alapítvány kezdeményezése, amelyet olyan stratégiai partnerek támogatnak, mint az Audi Magyarország, az ING, a PET Kupa, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Magyar Nemzeti Bank, az Európa Hajó, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége és a Recobin Kft. A CLEAR RIVERS és az Audi Környezetvédelmi Alapítvány hosszú távú együttműködése keretében ez a második Litter Trap kihelyezés Európában. Együtt dolgozunk a műanyagmentes Dunáért! 

 

Forrás: dontwasteit.hu