Dolgok, amiket eddig a sárga kukába dobtál, pedig nem kéne

  • 2023. április 26.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Abban egyre jobbak a magyarok, hogy a tejes- és gyümölcsleves kartonokat, valamint az üdítős műanyagflakonokat a szelektívbe dobják, de van egy csomó olyan hulladék, ami elbizonytalanítja a környezettudatos embereket: vajon hova valók? A Coloré segít válogatni!

Elterjedt tévhit, hogy a szemetet feleslegesen szelektíven gyűjteni, mivel Magyarországon, elszállítás után azt újra összeöntik a kommunális hulladékkal. Ez természetesen nem igaz! Ennél fontosabb tény viszont – amit sokkal kevesebben tudnak –, hogy a budapesti hulladékkezelő 2021. végén változtatott a szelektív hulladékgyűjtés rendjén, és a korábbiakkal ellentétben a használt tejes- és gyümölcsleves kartonokat már nem a papírokkal együtt (kék kukák), hanem a műanyagokkal együtt (sárga kukák) gyűjtik.

Azt is kevesebben tudják, hogy a szelektív hulladékgyűjtést alapvetően nem adott szemét funkciója (vajasdoboz, joghurtos flakon stb.) határozza meg, hanem az anyag, amiből készült – és bizony műanyagból rengeteg féle létezik! Hogy tovább bonyolítsuk a dolgot: régiónként vagy megyénként változhat, hogy helyben pontosan milyen anyagok újrahasznosítására képes adott hulladékkezelő.

Alább a budapesti viszonyok alapján néhány olyan csomagolóanyagot sorolunk fel, amelyek a szelektívbe nem dobható kivételek közé tartoznak.

Hungarocell

Puha, kis fehér golyócskák, amik megvédik például az új tévét vagy laptopot a kartondobozban? Semmi keresnivalójuk a szelektívben – ha már nincs rájuk szükség, irány velük a hulladékudvar!

Testápoló flakonja, krém tégelye vagy tubusa (PP5 vagy PE-k)

Mivel ezeket nem lehet teljesen megtisztítani, a vegyes, tehát kommuniális hulladék között a helyük.

Vajasdoboz, evőeszköz, joghurtos- és kefirestégelyek (PS6)

Ez egy trükkös dolog, ugyanis számot tégely PET-ből készül, ami sok esetben egy öblítéssel tisztítható (pl. joghurtos flakonok), ám néhány gyártó PS6 típusú műanyagot, vagyis polisztirolt használ. Mivel Budapesten nem tudják újrahasznosítani a polisztirolt, a vegyes hulladékba kell dobnunk ezeket. Az alapanyag kódja szerencsére mindig megtalálható a tégelyek alján.

A cikk folytatását itt olvashatod.

Forrás: Coloré.hu