Döbbenetes eredményeket kaptak a kutatók, miután megvizsgálták a tengeri üledékmintákat

  • 2020. május 08.
  • Enikő
Évente nagyjából négy-tizenkét millió tonna műanyag szemét ömlik az óceánokba.

A műanyag mikroszemcsék minden eddiginél nagyobb koncentrációját mérték a Földközi-tenger fenekéből vett mintáiban. A Manchesteri Egyetem kutatói Olaszország közelében vettek üledékmintákat. Volt olyan, melyben négyzetméterenként akár 1,9 millió műanyag darabkát is találtak. 

 

A darabok között ruházati vagy más szintetikus textíliák szálai, valamint az évek során széttöredező nagyobb tárgyak apró darabkái voltak. A kutatók az eredmények alapján úgy vélik, a műanyag mikroszemcsék - vagyis az egy milliméternél kisebb darabkák - a tengerfenék egyes helyein koncentrálódnak, a mélytengeri áramlatok szállítják őket oda.

 

Elképzelhetetlen mennyiségű hulladék

 

 Az áramlatok építik az úgynevezett uszadékrétegeket, gondoljunk csak a víz alatti dűnékre, melyek akár több tíz kilométer hosszúak és több száz méter magasak is lehetnek, a Föld legnagyobb üledékhalmai között vannak. Döntően igen finom iszapból állnak, ezért sejtettük, hogy találunk bennük mikroszemcséket - mondta Ian Kane, a nemzetközi kutatócsoport vezetője.

 

óceáni műanyaghulladék

 

A kalkulációk alapján évente nagyjából négy-tizenkét millió tonna műanyag szemét ömlik az óceánokba, főként a folyókból. Gyakran lehet olvasni a víz színén úszó szeméttömegről, azonban a tudósok szerint ez a látható réteg mindössze az 1 %-át képviseli a tengerekben rejlő hulladéknak. A többi 99%-ról nem tudni, merre lehet. Szinte biztosra veszik, hogy valamennyi a tengeri élőlények gyomrába jutott, de a nagyobb része összetört, és egyszerűen elsüllyedt.

 

A kutatásban használt minták az Olaszország, Korzika és Szardínia közötti területről származnak. A tudósok szerint a világ számos más helyén működnek hasonló áramlatok a mélyben, tehát amit találtak, nem különlegesség. Aggasztónak találták, hogy ugyanezek az áramlatok szállítják az oxigént és a tápanyagokat a tengermélyi élővilágnak - számolt be róla a BBC hírportálja. A tanulmány a Science tudományos lap aktuális számában jelent meg.

 

forrás: https://femina.hu/terasz/muanyag-ocean/