Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 15 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dióval a szenny nélküli vízért

  • 2008. november 12.
  • humusz
Bolygónk szennyvíztermelése folyamatosan növekszik, a környezetbarát elhelyezésre, felhasználásra viszont egyelõre csak kezdetleges megoldások születtek. A világméretû probléma enyhítéséhez háztartási szennyvizeink „megszelídítésével” mi is hozzájárulhatunk.

A nagyrészt szerves eredetű anyagot komposztálni szinte lehetetlen, mert a benne található rengeteg antibiotikum elpusztítja a bomláshoz elengedhetetlen gombákat és baktériumokat. Trágyaként való hasznosítása viszont – habár tőlünk nyugatabbra ez a legismertebb módszer -  komoly egészségügyi aggályokat vet fel. A szennyvíz ugyanis veszélyes vegyszereket tartalmaz, ezért mezőgazdasági területen csak erősen hígítva lehet szétteríteni. De miért rontanánk el a jó minőségű komposztot azzal, hogy szennyvízzel keverjük?

mosodioeretten_400Van megoldás?
Hétköznapi fogyasztóként is sokat tehetünk a barátságosabb összetételű szennyvízért. Néhány egyszerű praktikával csökkenthetjük a csatornába kerülő veszélyes anyagok mennyiségét. A drága és mérgező vízkőoldó helyett például használhatunk ecetet. A dugulás is megelőzhető: ha  szűrőt rakunk a lefolyóba, nincs szükség savakra vagy egyéb maró szerekre. Az egyik legnagyobb gondot azonban a háztartások szennyvizébe kerülő mosószerek jelentik. Pedig ezen is lehet segíteni, csak körül kell nézni kicsit a világban! Létezik ugyanis egy régóta ismert természetes alapú mosószer, amely kiválthatja a kétségtelenül hatékony, ám sok szempontból veszélyes hagyományos tisztítószereket.  Az Indiában és Indonéziában is őshonos mosódió (sapindus mucorossi) a szappanfafélék családjába tartozik, termése pedig minden  további átalakítás, feldolgozás nélkül tökéletesen alkalmas a ruháink tisztítására.

Mit tud a dió?
Mindent, amit egy jó mosószernek illik tudni! Szaponin tartalmának köszönhetően remekül kiszedi a ruhából a foltot. Zsíroldó képessége is kiváló, a szennyeződést maradéktalanul eltávolítja a textíliából, anélkül, hogy kárt tenne az anyag szerkezetében, vagy a színek veszítenének élénkségükből. A mesterséges mosószerek fontos összetevői a foszfátok és tenzidek. E környezetszennyező anyagok túlérzékenységi reakciót is kiválthatnak annál, aki erre hajlamos  – a mosódió semmi effélét nem tartalmaz, ezért különösen ajánlott allergiások, bőrproblémával küszködők és kisgyermekes családok számára! A dióból sampon, hajszesz is készíthető, ami szintén bőr- és természetbarát. A megoldás pénztárcánkat is kíméli (3-7 szem dió, vízkeménységtől függően, 4-5 mosásra elegendő), és a lelkiismeretünk is megnyugodhat, hiszen miközben ruhánkat tisztítjuk, a környezetet nem szennyezzük. A dió több internetes portálon is megrendelhető.

Horváth Sarolta