Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Bútorbankot nyitott a prágai városháza, hogy segítse a rászorulókat

  • 2021. február 17.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

A néhány napja megnyitott, bútorbanknak nevezett intézményben használt bútorokat és háztartási berendezéseket gyűjtenek, és ezeket olyanok számára ajánlják fel, akiknek nincsen pénze újat venni.

A bútorbank Prága egyik külvárosában, a Libus nevű városrészben található, nagyjából 10 kilométerre a belvárostól. Facebook-oldala alapján egy egyszerű raktárban működik.

 

A szervezet ingyenes lakossági és céges felajánlásokból működik. Az egyik prágai rádió beszámolója alapján a bútorbankból többek között olyan szekrényeket és polcokat lehet elvinni, amelyeket irodai cégek lecseréltek egy újabb garnitúrára. Emellett vannak új matracok és ágyak, amelyek bútoráruházak támogatásaként érkeztek.

 

A bútorbanknál igyekeznek elérni, hogy ne szétesőfélben lévő bútorok lerakataként kezeljék őket. Ezért azt kérik, hogy küldjenek fényképeket előzetesen a felajánlani szánt darabokról. Bútorokat csak olyan kisebb hibákkal fogadnak, amelyeket a bútorbank négy alkalmazottja meg tud javítani. Az előzetes egyeztetés után az eszközöket személyesen is be lehet vinni, de a bank munkatársai is el tudják hozni őket.

 

A haszonlesők kiszűrése érdekében csak olyanok kaphatnak a bútorokból, akik a szociális ellátórendszeren vagy civil szervezeteken keresztül igényelnek. Prágában már korábban is működött egy bútorbank, de nem volt elegendő a kapacitása, emiatt döntött úgy a város, hogy saját fenntartású helyet hoz létre. A tervek szerint a jövőben úgy bővítenék a rendszert, hogy munkanélkülieket vennének fel a bútorok javítására.

Forrás: g7.hu