Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az uniós képviselők a megelőzésre szavaztak!

  • 2006. november 29.
  • humusz

brsszel_120Tegnap szavazott az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága a hulladékokról szóló keretirányelv módosításáról. Az elmúlt hónapokban nemcsak egyszerûen követtük a brüsszeli eseményeket, de megpróbáltuk befolyásolni azokat. Magyarországról több százan elektronikus levélben kérték európai parlamenti képviselõiket, hogy a hosszú távú környezetvédelmi érdekeket szem elõtt tartva szavazzanak. Aztán tegnapra már csak az izgatott várakozás maradt.

A tegnapi szavazás eredményével nem lehetünk maradéktalanul elégedettek, de környezetvédelmi szempontból több a jó hír, mint a rossz. A civil szervezetek örömmel fogadták az új hulladékmegelőzési célokat, viszont sajnálják, hogy az újrafeldolgozást segítő intézkedéseket nem fogadták el a képviselők.

A hulladékokról szóló keretirányelv tegnapi környezetvédelmi bizottsági szavazásán elfogadták azt a célkitűzést, miszerint 2012-re stabilizálni kell a keletkező hulladékok mennyiségét.

További jó hír, hogy a képviselők nem hagyták jóvá azokat a módosító indítványokat, amelyek a hulladékégetést közvetlenül támogatták volna. Rossz hír, hogy az ehhez kapcsolódó, újrafeldolgozást segítő kiegészítő intézkedést nem szavazták meg.

A Föld Barátai, az Európai Környezetvédelmi Iroda és a tagállamok több zöld szervezete azonban továbbra is azon dolgozik majd, hogy 2020-ra 70%-os újrahasznosítási arányt írjanak elő uniós szinten, valamint hogy 2025-re kivonják az égetésre és lerakásra szánt hulladékból az újrahasználható, az újrafeldolgozható és a komposztálható anyagokat.

Újrafeldolgozással erőforrásokat takarítunk meg (például fémeket, erdőket, olajat, stb.), hiszen ilyenkor elsősorban másodlagos nyersanyagokat használunk fel a gyártási folyamatban. Az újrafeldolgozás energiahatékonysága általában jobb, mint amikor elsődleges nyersanyagból állítunk elő termékeket. Sőt, újrafeldolgozással az éghajlatváltozást okozó gázkibocsátást is csökkenteni tudjuk. Ezt a következtetést erősíti meg egy friss tanulmány is, amely azt állítja, hogy az Egyesült Királyságban az újrafeldolgozás következtében évente 10-15 millió tonna CO2-dal egyenértékű üvegházhatású gáz kibocsátását kerüljük el (1).

A szavazáson egyértelműen megbukott az az igen ellentmondásos javaslat, hogy az égetést pusztán energiahatékonysági alapon az eddigi 'ártalmatlanítás' kategóriájábólsorolják át a 'hasznosítás' kategóriájába. Zöld szervezetek többször felhívták a figyelmet arra, hogy ez a javaslat a hulladékégetést támogatná, a megelőzést, az újrahasználatot, az újrafeldolgozást pedig még inkább hátrányos helyzetbe hozná (2). Az említett átsorolás egyébként az EU-n belüli hulladékszállítást is fokozná, elsősorban olyan országok felé, amelyek nem rendelkeznek magasabb műszaki színvonalú égetőművekkel (pl. Franciaország, Lengyelország, Cseh Köztársaság).

Készült: a Friends of the Earth és a Europaen Environmental Bureau sajtóközleménye alapján

További információ: www.humusz.hu

(1) "Environmental benefits of recycling: An international review of
life cycle comparisons for key materials in the UK recycling Sector",
Waste & Resources Action Programme, 2006.

http://www.wrap.org.uk/about_wrap/environmental.html

 

(2) http://www.foeeurope.org/publications/2006/FoEE_EEB_Wastebrief_Nov06.pdf