Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az illegális hulladékimport megfékezését célzó határozatot fogadott el a román kormány

  • 2022. január 03.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

A román kormány az országba érkező hulladék kezelésére vonatkozó szabályok szigorításával próbálja megfékezni az illegális hulladékimportot és az üzletszerű környezetszennyezést.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a  kormányülést követően bejelentette: egy kormányhatározattal 15-re korlátozták azoknak az átkelőknek a számát, ahol az újrahasznosítható hulladékot szállító járművek átléphetik a határt, ugyanakkor kötelező lesz követhetővé tenni ezek útvonalát a határtól az újrahasznosító pontig, vagyis a szállítmányok nem közlekedhetnek GPS-nyomkövető nélkül.

Az importőrök kötelesek a hulladékot – a szakhatóság által engedélyezett berendezések használatával – teljesen újrahasznosítani és értékesíteni, tehát a fel nem használt szemetet nem égethetik el vagy dobhatják el, ahogy az jelenleg sok esetben történik.

A Környezetvédelmi Alap lesz az az intézmény, amely számon tartja, hogy mennyi hulladék kerül be az országba: ennek a mennyiségnek összhangban kell lennie a hulladékot átvevő cégek újrahasznosítási kapacitásával.

“Románia nem lehet Európa szeméttelepe” – szögezte le a miniszter.

Tánczos Barna rámutatott: az utóbbi időben megnőtt a román határátkelőknél rajtakapott illegális szemétszállítmányok száma, a hulladékkezelés és -értékesítés alacsonyabb költségei miatt Románia ugyanis kedvelt célpontjává vált az álcázott hulladékrakományoknak: a kormányhatározat erre a problémára nyújt megoldást.

A miniszter egy korábbi interjúban úgy vélekedett: az üzletszerű környezetszennyezés, a “szemétmaffia” megfékezéséhez a szankciók szigorítására is szükség lesz. Míg Nyugaton bűncselekménynek minősül egy illegális szemétlerakat létrehozása, vagy egy teherautónyi hulladék elégetése, addig Romániában ez csak kihágás.

“Fel kell számolnunk azokat a bűnszövetkezeteket, amelyek meggyújtják az összegyűjtött hulladékot, hogy az abból visszamaradt fémet értékesítsék. Akik ilyesmit művelnek, azokat börtönbe kell zárni! Úgy kell módosítanunk a törvényt, hogy ilyen cselekményekért a jelenleginél súlyosabb pénzbírságokat, vagy hat hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztést lehessen kiszabni” – mondta a Digi24.ro portálnak pénteken Tánczos Barna.

A miniszter kifejezte reményét, hogy jövő februárig hatályba lépnek Romániában a környezetkárosító bűncselekmények szigorított büntetőjogi szankciói.

Forrás: dontwasteit.hu