Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Ereco újabb kétséges beruházása

  • 2007. április 27.
  • humusz

Roncsautó temetõ a természetvédelmi területek mellett. Az MTVSZ és az MME sajtóközleménye

Budapest, 2007. április 27.: Természetvédõk aggodalmukat fejezik ki, mert a nemrég radioaktív hulladékszállítási botrányba keveredett Ereco Zrt, az Ócsai Tájvédelmi Körzet mellé akarja telepíteni Magyarország legnagyobb roncsautó feldolgozó üzemét. A telephely kapacitása évi 500 ezer tonna, melynek során 50 ezer tonna veszélyes hulladék keletkezik.

 

A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület aggodalmát fejezik ki az Ereco legújabb beruházása miatt. A fejlesztés tervezett helyszíne közel fekszik az Ócsai Tájvédelmi Körzet fokozottan védett területéhez, a „Turjánvidék” elnevezésű NATURA 2000 területhez, amely az európai unió ökológiai hálózatának része, és nemzetközi jelentőségű madárvonuló- és gyűrűző hely. De az üzem működése nemcsak természetvédelmi szempontból aggályos. A beruházás közelében találhatóak az Ócsa város vízellátását biztosító vízmű kutak. A lakóövezet pár száz méterre van, a tervezett iparvágány pedig a házaktól csupán pár méterre haladna el. A terület jelenleg még mezőgazdasági besorolású, mellette mezőgazdasági tevékenység folyik.

A jelenlegi tervek nem igazolják, hogy a természetvédelmi területekre, vagy a lakosságra az üzem ártalmatlan, ráadásul a beruházó, a természetvédelmi szervezetek információi szerint igyekszik elkerülni a környezetvédelmi hatásvizsgálat készíttetését.

A gyár kapacitása évi 500 ezer tonna, melyből 50 ezer tonna veszélyes hulladék keletkezik. Jelenleg a cég Gránátos utcában üzemelő telepén évi 200 ezer tonna hulladék kerül feldolgozásra, tehát az új kapacitás a jelenlegi több mint kétszerese. Magyarországon évente kevesebb, mint 200 ezer tonna autóhulladék keletkezik. Kérdés, hogy a cég a 300 ezer tonna különbséget honnan kívánja beszerezni(1)(2). Az Ereco már többször került hulladékok illegális importjának gyanújába.

A cég eddigi tevékenysége egyáltalán nem a környezetért felelősséget érző vállalat képét mutatja. Pár éve a rendőrségi is nyomozást folytatott az Ereco ellen veszélyes hulladék jogellenes elhelyezése miatt. Jelenlegi telephelyét is a környezetvédelmileg problémás működése miatt kell elhagynia. A napokban robbant ki hazánkban az a botrány, mely Bosznia-Hercegovinában már egy hónapja tart. Az Ereco sugárszennyezett fémhulladékot szállított Boszniába, melyet az ottani hatóságok visszaküldtek Magyarországra április közepén. Erről a hazai lakosság eddig nem értesült.

Az üzem jelenlegi tervei egyáltalán nem foglalkoznak a természetvédelmi problémákkal, vagy a működés lakosságra gyakorolt hatásával. Egy ilyen beruházásnak barnamezős területen kell megvalósulnia. – mondta Éger Ákos a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

A beruházás beláthatatlan következményekkel járhat, mivel az Ócsai Tájvédelmi Körzet vizes élőhelyeinek vízellátását és vízminőségét veszélyezteti, ezáltal egy nemzetközi szinten is jelentős madárélőhelyet tehet tönkre. – jelentette ki Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója.

További információ:

Éger Ákos, Magyar Természetvédők Szövetsége,

20/9946577, [email protected]

Halmos Gergő, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület,

20/3313545, [email protected]

 

 

(1) www.greenfo.hu/zold_jogasz/index.php

(2) www.kszgysz.hu/services/0602008.htm