Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 17 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az államoknak újra kéne gondolniuk a hulladékpolitikájukat

  • 2007. március 06.
  • humusz
Az Egyesült Királyságban és Hollandiában bevezetett szabályozás nagyobb mértékben preferálja a háztartási hulladék égetését a lerakással szemben, mint amennyire azt a gazdaságossági és környezeti szempontok igazolhatnák - mondja a párizsi székhelyû OECD.
A szervezet által készíttetett tanulmánynak ellentmondva mindkét országban az égetést részesítik előnyben a lerakással szemben. Mindkét ország lerakási díjat fizettet a lerakás mértékének csökkentéséért, ám egyikük sem alkalmaz égetési díjat vagy adót. Hollandia az éghető hulladék lerakására is tilalmat vezetett be, ezzel is az égetést támogatva.

A tanulmány megjegyzi, hogy az összehasonlító tudományos vizsgálatok mindkét országban hasonlónak találták az égetés és a lerakás végső környezeti kárát. Ráadásul ott vannak még a hulladékégetők építési és üzemeltetési költségei, így az égetés teljes társadalmi költsége mindenképpen többre jön ki, mint a lerakás esetében.

A tanulmányt jegyző Nils Axel Braathen szerint nem volt céljuk sem az égetés kritizálása, sem az égetés és az újrafeldolgozás relatív előnyeinek összevetése. „Az általunk vitatott pont az, hogy ez a két ország (és az EU politika is) túl nagy hangsúlyt fektet a lerakás elkerülésére " - mondta.

A tanulmány azt is ajánlja, hogy mindkét ország alkalmazzon különféle hulladékkezelési költségeket oly módon, hogy ez a valós költségeket kellőképpen jelezze a a fogyasztók felé.

Megjegyzi, hogy mindkét országban az átfedő szabályozás miatt bizonyos eszközök feleslegessé váltak.

Az OECD a két állam hulladékkezelési politikáját egy olyan felmérés részeként viszgálta, amely arra kiváncsi, hogy a kormányok miként tudják hatékonyan és eredményesen variálni a különböző szabályozási eszközöket a környezeti problémák megoldása érdekében.

A kérdésről egy összegző elemzést fognak publikálni a nyáron. Ez a most bemutatott háztartási hulladékokkal foglalkozó elemzéseken kívül tartalmazni fog továbbiakat is, amelyek a vízszennyezés terjedésével, a savasodást okozó gázok kibocsátásával, a háztartások energiahatékonyságával, illetve a higany légköri kibocsátásával foglalkoznak.

ENDS Europe DAILY, 2007. 02. 08. 2258. old.

Fordította: Gajdov Géza