Mit lehet tenni a használt sütőolajjal? Kik vesznek át hungarocell hulladékot? Hová vihetem a kiégett fényforrásokat? stb.

Évente több száz megkeresés érkezik irodánkhoz a legális hulladékelhelyezési lehetőségekkel kapcsolatban. Új adatbázisunkban hulladéktípus és város szerint is lehet keresni a leadópontok között.

A hulladékmegelőzés érdekében tett lépések mellett fontosnak tartjuk, hogy a már megtermelt hulladékok lehetőség szerint hasznosításra, újrafeldolgozásra kerüljenek, illetve az erre nem alkalmas maradék hulladék szakszerű ártalmatlanításra kerüljön. Bár a lakosság számára országszerte számos különféle lehetőség kínálkozik erre (lomtalanítások, veszélyeshulladék-gyűjtések, lakossági hulladékgyűjtő udvarok, hulladékátvevők, gyűjtőszigetek, stb.), ezek pontos helyét, a leadható hulladékok fajtáját, a nyitvatartási időket sokszor nem könnyű kideríteni.

A "Hulladékátvevők országszerte" nevet viselő adatbázisunk reményeink szerint nem csak a környezettudatos civil lakosságnak nyújt segítséget, de a civil szervezetek, állami szervek, önkormányzatok tanácsadó munkáját is segíteni tudja.

Néhány, a legfontosabb kategóriák közül:

Hová vihetem a feleslegessé vált videókazettákat?

A kidobásra szánt videókazetták nem minősülnek veszélyes hulladéknak, ugyanakkor újrahasznosításuk sem megoldott, így azokat nem gyűjtik szelektíven. Amennyiben a kazetták tartalma megengedi, esetleg felajánlhatóak oktatási intézményeknek, családsegítő központoknak, vagy más, adományfogadó szervezeteknek (l. pl. adhat.hu). amennyiben erre nincs mód, a vegyes háztartási hulladék közé helyezhetőek.
Papírhulladék átvételével hazánkban igen sok vállalkozás foglalkozik, az átvételi árak az aktuális piaci helyzet, a szállítási távolság, mennyiség, tisztaság, stb. függvénye, ezért érdemes előzetesen telefonon érdeklődni az egyes átvevőknél. a cégekről adatbázist talál honlapunkon (humusz.hu/hulladekatvevok), vagy a Környezetvédelmi szolgáltatók és Gyártók oldalán (www.kszgysz.hu/xir.htm).