Zöld kalandozások - Szökés a közműrabszolgaságból

Időpont: 
szerda, 2010, december 8 - 18:00 - 20:00
Helyszín: 
HuMuSz Ház

Szalai PéterA gyakorlatban is kipróbált ötletek egy vidéki ház felújításának tíz éves, befejezetlen története kapcsán. Az utóbbi években a máriahalmi ház lassan alakul, miközben a történet egyfajta szökési kísérletté kezd válni: szökéssé a közműrabszolgaságból. Az előadást élőben is közvetítjük honlapunkon december 8-án, 18 órától!

A beszélgetés során szó lesz egy fal- és padlófűtési ötletről, ami újrahasznosított lemezradiátorokkal készült, egy egyszerű talajhőcserélős hűtő-szellőztetőről, a tűzkorsóról, vizes fal házilagos szigeteléséről, egy külső hőszigetelésről, "olajlufi" azaz polisztirol lapok nélkül, "thermo" üvegről, mely újrahasznosított ablaküvegből készült, tömegkályháról, tömegkazánról és a fafűtésről általában.

Meghívott előadónk Szalai Péter, aki így ír magáról: "Eredetileg gépjárművillamossági szerelőként érettségiztem, de már középiskolás koromban érdekelt a híradástechnika.  A középiskola felétől csak tisztességből jártam iskolába, otthon erősítőket, vezérlő és szabályzó áramköröket építgettem, a szobám inkább egy földrengés sújtotta elekrotechnika szertárhoz hasonlított. Érettségi után a Pannónia Filmstúdióban kezdtem dolgozni, majd a Rexfilm Kft és a Mikroszinkron következett. 2000-ben Budapestről Máriahalomra költöztünk, azóta itt élek családommal.

Komolyan aggaszt, ami zajlik a világban, nem vagyok optimista, de pár éve a magam módján teszem, amit tudok. Egy helyi televíziócsatornát indítottunk, ezen kívül a Környezeti Nevelési Hálózattal együttműködve egy modellértékű kezdeményezést indítottunk el, a fenntartható, autonóm vidéki lét lehetőségeit keresve. Ezt a www.autonomenergia.hu és a www.kne.hu honlapokon lehet majd nyomon követni. Olyan külföldi filmek magyar változatát készítem el Tracey Wheatley-vel, amik segíthetnek minket a megértésben és a kiút keresésben: www.globalprojekt.hu http://www.youtube.com/user/vackor11

tömegkályha

Saját építésű  biológiai szennyvíztisztítót, levegős talajhőcserélős klímát, saját fejlesztésű hibrid falfűtést, szürkevíz hasznosító WC öblítést, egy tégla építésű takaréktűzhelyt, napkollektort és 2 tömegkályhát használok. Tervezem a többek között a komposzt WC-t, dolgozom egy perlit-nádpalló-mészvakolat rétegrendű utólagos hőszigetelésen. Van még pár dolog, nyughatatlan természetű vagyok. Igyekszem egyszerűsíteni a dolgokat, amik ettől mind bonyolultabbak lesznek... így megy ez..."

Az ingyenes előadás időpontja: 2010. december 8. (szerda) 18.00 óra
Helyszíne:
HuMuSz Ház, 1111 Budapest Saru u. 11.

Az előadásra minden érdeklődőt szeretettel várunk!