A Természetvédelmi Szolgálat 50 éve Emlékkonferencia

Időpont: 
szombat, 2012, november 24 - 10:00 - vasárnap, 2012, november 25 - 16:00
Helyszín: 
Nadap, Kultúrház

„A Társadalmi Erdei Szolgálat (TESZ) és utódja, a Természetvédelmi Szolgálat (TeSz) 50 éve és jövője” Emlékkonferencia

Fejér Megyei Természetbarát Szövetség és „csapata”, a Fejér Megyei Természetvédelmi Szolgálat,valamint a Magyar Természetjáró Szövetség Természetvédelmi Bizottsága

Helyszín: Nadap, Kultúrház (az 50 évvel ezelőtti épület)
Időpont: 2012. november 24. (szombat)

A rendezvény programja:

November 24 (szombat):

10:00 órától 13:30 óráig az érkező résztvevők fogadása, akik szállást igényeltek, a szálláshelyre irányítása. (A korábban érkezők számára a közelben kis kirándulás lehetősége, ill. 12.30-13.30 között filmvetítés: David Attenborough: Hány ember élhet a Földön?
A 83 éves világhírű természetvédő az utolsó, gyönyörű BBC filmjében mondja el, hogy amikor ő született, még kevesebb mint 2 milliárd ember élt a Földön (ma már 7 milliárd fölött tartunk). Összefoglalja élettapasztalatát: a népességrobbanás közepette, amíg a fogamzásgátlás a jómódúak kiváltsága, addig kilátástalan a természetvédelem is. 
Aki már délre érkezik és a filmet szeretné megnézni, kérjük jelezze az [email protected] címen a vetítést szervező BOCS Alapítványnak, akik a magyar feliratozást is készítették.
A film 3 perces bemutatója megtekinthető itt)
Péksütemények, üdítők

14:00 óra: A szombati program levezető elnöke, Banizs Károly indító, felkérő szavai. A rendezvényszervezők nevében a Fejér Megyei Természetbarát Szövetség elnöke, Durmitsné Baics Rózsa üdvözli a megjelenteket
Rendezvény megnyitása. Nadap község polgármestere, Wagner Péter szól a jelenlevőkhöz. 
A MTSZ szakmai vezetője, Farkas György megnyitja a rendezvényt

14:20 óra: A 40 éves megemlékezés időjárástól tönkrement táblája lecserélése, és az 50 éves megemlékezés táblájának felavatása (a 40 éves mellé kihelyezéssel). A MTSZ Természetvédelmi Bizottság elnöke, Németh Imre felavató szavai

14:40 óra: A TESZ-TeSz 50 éve. Visszatekintés 2 felkért előadóval, ill. 2 élő alapító taggal (4x15 perc). Ma is élő budapesti (Szemenyei Pál) és fejér-megyei (Gerebics Lajos) alapító tag, illetve két régi tagtárs, Telek György, Banizs Károly

15:40 óra: Akik sokat tettek a természetjárásért, a TeSz mozgalomért (Németh Imre, MTSZ TvB, Asbóth Katalin, Kovács Ferenc volt FMTSZ elnökök)

16:00 óra: A végzett tevékenységek jutalmazása, kitüntetések átadása (Farkas György, Németh Imre, Banizs Károly)

16:20 óra: Kávészünet. Sütemények, pogácsa, üdítők

16:40 óra: A Föld természeti állapotának romlása az emberi behatások következtében, a civil mozgalmak szerepvállalása ennek fékezésében (Simonyi Gyula, BOCS Alapítvány)

17:00 óra: Az emberiség és az édesvíz. Hazai helyzet, külön tekintettel a Velencei-tó, mint „állatorvosi ló”-ra és vízgyűjtőjére (Varga Gábor, Gaja Környezetvédő Egyesület)

17:20 óra: A környezet- és természetvédő civil mozgalmak helyzete ma Magyarországon. A MTSZ TvB tevékenysége, szerepe a természeti értékek megismertetésében, állapotának megőrzésében (Németh Imre, MTSZ TvB)

17:40 óra: A Magyar Természetjáró Szövetség szerepe a hazai természetjárás szervezésében, természeti és erdei értékeink, védelmében, közkinccsé tételében. Az átalakulás igénye és szükségessége (Farkas György, MTSZ)

18:00 óra: A MTSZ TvB erőfeszítései a természetbarát természetjárással összefüggő természetvédelmi tevékenység országos szintű szervezésében (Telek György, MTSZ TvB)

18:20 óra: A Vértes Natúrpark szerepe a természeti értékek védelmében (Viszló Levente, Pro Vértes Alapítvány)

18:40 óra: A délutáni program bezárása. A vacsora és esti program helyszínére vonulás (Walzer Étterem & Panzióhoz)

19:00 óra: Vacsora (Walzer Étterem & Panzió)

20:00 óra: Esti program (Vetítés a Velencei-hegység és a Vértes-hegység természeti értékeiről. Kötetlen beszélgetés. Szabad program. Az esti program a vacsora színhelyén)

November 25. (vasárnap):

07:30 óra: A szállást kért vendégek reggelije. Reggeli után a helyszínre vonulás

08:30 óra: Az előadások kezdeteLevezető elnök: Németh Imre a MTSZ TvB elnökeA természetvédelem helyzete I. (Budapest, Telek György)

08:50 óra: A természetvédelem helyzete II. (Fejér-megye)

09:10 – 09:30 – 09:50 óra: A természetvédelem helyzete III. (Jelentkező megyék, vagy személyek)

10:10 óra: Kávészünet. Pogácsa, üdítő italok

10:40 óra: Hogyan tovább természetbarát természetvédelem (Vita kb. 10 perces felvezető előadással: Németh Imre, Telek György, Banizs Károly)

11:10 óra: Nadapi Nyilatkozat megfogalmazása (természetjárók igénylik részvételüket a természeti értékek védelmében)

12:30-12:45 óra: Záró hozzászólások, az ülés bezárása

13:00 óra: Ebéd

14:00-16:00 óra: A közeli nevezetességek megtekintése (Gyapjaszsák, Likaskő, Meleghegy, Országos szintezési pont)

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

További információ: 
BOCS Alapítvány