Szennyvíz: termék vagy hulladék? - Vargha Gábor előadása

sewageplant2_400Egyébként is, mi a szennyvíz? Termék vagy melléktermék? Izraelben a tisztított szennyvíz 98-99 %-át hasznosítják. És nálunk...?

A kommunális szennyvíztisztítókban keletkező hulladékok és hasznosításuk


Óvatos becslések szerint a szennyvíztisztítás melléktermékeként, mintegy 20-30 kg/fő iszapszárazanyag képződik évente a csatornázott településeken. Ennek kultúrált, "környezetbarát" elhelyezése máig a legnehezebb feladatok közé tartozik. Az iszapban felhalmozódnak azok a nehezen, vagy egyáltalán nem bontható vegyi szennyeződések, amelyek a települési környezetből a szennyvízcsatornába kerülnek. Ezek megengedhető mértékét jogszabályok írják elő, ugyanakkor a szabályozás szinte országonként változik. Melyek az igazi határértékek? Mi történik, ha határérték fölötti a szennyezőanyag-tartalom? Ha mezőgazdasági hasznosítás nem lehetséges, mi a megoldás?

A szennyvíztisztítás egy másik hulladéka a rácsszemét. Ebben benne van minden, ami a WC-n lehúzható és a szűrőrácson fennakad... Mi legyen vele?

Egyébként is, mi a szennyvíz? Termék vagy melléktermék? Izraelben a tisztított szennyvíz 98-99 %-át hasznosítják. És nálunk...?

Vargha Gábor (1953), agrármérnök, mikrobiológus- és talajtani szakmérnök. 1987-től a FEJÉRVÍZ ZRt-nél dolgozik, a szennyvízvizsgáló laboratórium vezetője. 20 éve foglalkozik a Székesfehérváron képződő szennyvíziszap elhelyezésével, mezőgazdasági hasznosításával. A székesfehérvári GAJA Környezetvédő Egyesület elnöke.

 

Az ingyenes előadás időpontja: 2007. április 11. (szerda) 18.00 óra

Helyszíne: Humusz Ház, 1111 Budapest Saru u. 11.