Fermentálás, tejsavas erjesztés, savanyítás workshop
A Szatyorbolt csapata zöldség-fermentáló workshopot szervez június 2-án. Budapesti rendezvényükön várnak mindenkit, akit érdekel a házi tartósítás tudománya.
A fermentálás, az erjesztés, a tejsavas erjesztés, savanyítás tulajdonképpen ugyanaz. Az erjedési folyamat az ember felfedezése, amit a természetben megfigyelve a saját hasznára kezdett el használni, hiszen sokféle erjedési folyamat zajlik körülöttünk.
A kérdés az, hogy mennyire szabályozzuk ezt a folyamatot. Az erjedés elindíthat egy rothadási folyamatot, ami során az alapanyag lebomlik/megromlik, vagy szabályozzuk az erjedést, és ezáltal új ízek és állagok bontakoznak ki. Minden kultúrában másképp alkalmazzák az erjesztést, mégpedig a helyi körülményekhez alkalmazkodva: klíma, alapanyagok, tárolóedények, fűszerek határozzák meg az erjesztési technikákat.
Ezen a workshopon kizárólag a zöldségek fermentálásával, a fermentált zöldségek felhasználásával foglalkoznak a szervezők. Nem lesz tehát szó italokról, kovászról, joghurtról, ecetről és társairól – mert igen, ezek is fermentáltak…
A workshop fő témái:
- alapanyagok
- eszközök
- technikák
- lehetséges hibák és megelőzésük
- alapreceptek
Fermentálás alapok
- Miért jó?
- Mire figyelj oda?
- Hogy készítsd el? Hogyan használd a fermentált zöldségeket?
- Milyen alapanyagokat használj?
- Fűszerezés fermentált alapanyagokkal
- Kóstoló és bemutató
Mit kapsz?
- pontos útmutatást a zöldségek fermentálásához
- megismered az eszközöket
- feltérképezzük az esetleges hibákat, és hogy mit tegyél ilyenkor
- recepteket
Részvételi díj: 2500 Ft. A részvétel regisztrációhoz kötött!
Forrás: zoldbolt.hu