Balkonszépészet, terasz rendezés újrahasználattal

  • 2014. május 01. 02:00
  • Orsi

Legtöbbünknek kell egy hely, ami harmóniát ad, ami üdeségével elüt a városi aszfalttengertől, ami kertészkedésre csábít, kiülésre sarkall, képes oldani a „bezártság érzetünket”, s kifejezetten jót tesz a közérzetünknek. Egy kis zöld sarok, ami arra emlékeztet, hogy a zsúfolt, sokszor kopár és erősen igénybevett városi közegben sem kell teljesen lemondanunk a természettel való mindennapi kapcsolatról, a zöldközelségről. Jó, ha van egy olyan tér, ami a lakás méretét megtoldja, lehetőségeit, funkcióját, hangulatát megemeli; ahol élet, növekedés és szépség van. Mindezen szempontok egy fogalomban, s egy helyen érhetnek össze: ez a balkonkert (a szerencsésebbek számára pedig a még tágasabb terasz). 

Lássunk tehát magunk előtt egy színes, hangulatos, dekoratív balkont (vagy teraszt), szépen fejlődő dísz- és haszonnövényekkel! Olyan kis enteriőrt, melyre bármelyik (külső-belső, alsó-felső) nézőpontból jólesik rátekinteni. Ha még nincs ilyen, idén teremtsük meg magunknak, vagy ha már az alap megvan, a téli pihenő után itt az ideje, hogy felfrissítsük azt! Május lévén benne járunk a palánták ültetési időszakában, a piacok bőséggel és elérhető áron kínálnak egynyári növényeket, de már a szobanövények is bírják a kinti klímát. Az igazi nyár beköszöntéig pedig még van néhány hét, amely alatt hasznos kézműves ötletekkel is megalapozhatjuk a kiülős nyárestek hangulatát.
Félre tehát minden lommal, ami az idők során az erkélyen egymásra halmozódott! Maximális toleranciával is csupán az maradjon, amit ügyes megoldásokkal hasznavehetővé tudunk formálni, vagy kreatív ötletekkel az új összképbe is be tudunk illeszteni!

Egy néhány cserépből álló, viruló, egynyári virág-összeállítást vagy egy talpalatnyi zöld felületet szinte a legszűkösebb körülmények között is létrehozhatunk, akár a franciaerkélyen, vagy – ha nincs erkélyünk sem – akkor az ajtónk előtt, a gangos folyosó néhány négyzetméterén (ha ezzel nem zavarjuk az átmenő forgalmat). S ha a „sík terepen” korlátokba és falakba ütköznénk, hát ne szégyelljünk azok mentén, függőleges irányba is terjeszkedni (az ember ugye abból oszt-szoroz, amije van… :-). 
Tapasztalatom szerint, ha egy társasházban valaki elkezdi a zöldítést, mindig akad követője! (És általában több, mint amennyi ellenzője.) A zöldellő pontok szépsége házon belül és a homlokzat egészén is összeadódik, s megsokszorozza egymás hatását. A látványt „az utca embere” is élvezi, erőfeszítésünk pedig emeli a városképet is.

Van három sarkalatos balkonkertészeti szempont, amire minden évben célszerű odafigyelnünk: a növények jó megválasztása (maradjanak életben, ne nőjék ki túl hamar a rendelkezésre álló teret, és legyen őket hol átteleltetni), valamint a hely optimális, célszerű, helytakarékos kihasználása. (Ne feledjük, hogy a növények mellett mi magunk is jól szeretnénk érezni magunkat, ha kedvünk támad kiülni olvasni, beszélgetni, teázni, és persze legyen hová a vendéget is leültetni.) Harmadikként pedig a biztonságos elrendezés és körültekintő használat: a balkonládák, kaspók, cserepek biztos, vihar- és szélálló rögzítése, nehezékek használata, a mécsestartók figyelmes kezelése.

Ha pedig a jó alapok megvannak, szűkíthetjük még tovább a keretet: dolgozzunk idén használt anyagokból, s alakítsuk ki az enteriőr alapelemeit és a dekorációkat meglévő, átalakított vagy felújított tárgyakból, kicsinosított régi holmikból.

E cikkben elsődlegesen tehát nem kertészeti megoldásokat, hanem - az említetteknek megfelelően - éppen olyan lakberendezési ötleteket gyűjtöttem csokorba, amelyek bebizonyítják, hogy egy szép kis balkont – maradékanyagokból, tárgyak megújításával – kisebb költségből, hulladékcsökkentő megoldások figyelembe vételével is kialakíthatunk.
 
Az újrahasználatban rejlő megoldások sok mindenre kiterjedhetnek: készíthetünk általuk színes virágtartó kaspókat, dekorálhatunk balkonládákat. Felújíthatunk régi kerti vagy lecserélt konyhai bútorokat a reggeli-esti kiüléshez, s maradékanyagokból megvarrhatjuk a hozzájuk illő párnákat, takarókat. A hangulatvilágítást szolgálhatják például konzervdoboz mécsestartók, műanyag lampionok. Hangulatjavítóként pedig bevethetünk diszkrét hangú szélcsengőket, dekorfüzéreket, gallyakat. Az erkély padlózatát boríthatja hajópadló, tarkíthatja kavicsokból kirakott mozaik, fedheti azt rongyszőnyeg, a fal borítását képezheti raklap. Az erkélynek eleganciát ad egy könnyű, mosható függöny (nyáron vizesen feltéve hűsít és párologtat is), a zöld teret pedig megduplázhatja egy falra feltett tükör is.

S hogy végül a lomok is hasznosuljanak: növényeinket ezúttal a megszokottól eltérő tartókba is helyezhetjük, ami lehet egy zöldségesláda, egy régi zománcos tál, kiöregedett fonott bevásárlókosár, műanyag vagy bádogvödör. Virágtartó polcként funkcionálhat a fürdőszobából lecserélt kispolc, cserépalátétként akár egy csorba kistányér is. Bármi megtalálhatja a helyét a balkonon, vagy a teraszon, még akkor is, ha az ötlet első pillanásra esetleg merőben szokatlannak tűnik! A lényeg az, hogy passzoljon az összképhez, ízléses legyen, s a célnak megfeleljen.  

         
Lássuk az ihletadó példákat, melyek szemrevételezése után – a magunk lehetőségeihez igazodva –, kialakíthatjuk, vagy új, redizájn megoldásokkal átvariálhatjuk saját erkélyünk berendezését.

 

Ihletadó, stílusteremtő összképek a tervezés, alapozás, "álmodozás" szakaszára

(Szemet gyönyörködtető balkon-design és stílus variációk):

 

Balkon design variációk

mentootlet.blogspot.hu

 

Balkon design

eletszepitok.hu

Balkon stílusvariációk

mentootlet.blogspot.hu

Stílusos balkon

shelbiemuse.blogspot.hu

 

Balkon mozaikos padlóval

haziasszonysuli.hu

 

Konkrét technikák, erkély részletek, példák kiegészítőkre

 

Dekoratív balkonládák:

Mintás balkonláda

Sablon segítségével átfestett balkonládák 
Útmutató: www.marabu.de

 

Mintás balkonláda

www.nlcafe.hu/otthon

Balkonláda dekorálás

Kialakítás: steffie26.rssing.com

 

"Átszínezett", festett cserepek:

 

Festett cserép

Festékbe mártott cserép
Ötlet: http://www.mintamokus.com

 

Festett cserép

Maradék táblafestékkel átfestett cserepek
Ötlet: mindenkrea.blogspot.hu

 

Cserép gallyacskákkal

Gallyacskákkal kerített cserép

Dekoratív festéssel díszített virágcserép

www.ehow.com

Házilag díszített kaspó

inspiraciokazotthonunkhoz.blogspot.hu

 

A megszokottól eltérő megoldások, rendhagyó virágtartók, tárolók:  

Régi kosarak virágtartónak

Kosarakba...

Vödrök virágtartóként

és vödrökbe ültetve...

Mindkét megoldás forrása: dekorella.hu/2012/04/zoldulesek-kaspokban

 

Csészék virágcserépként

Csészékben helyet kapó palánták

Virágtartó bútorfelújítással

Virágtartó bútorfelújítással
Forrás: Chicken Scratch NY

Régi székek virágtartóként

 Vintage hangulatban az erkélyen is: régi székek itt is virágtartóként hasznosítva

Tésztaszűrőből virágcserép

http://www.livingathome.de

 

Virágtartó raklapból

Raklapból megoldva

lifeonthebalcony.com
 
 

Hangulatjavítók és látványelemek

 

Mécsesek:

Dekoráció úszógyertyával

http://www.pinterest.com

 

Mécsestartó konzervdobozból

Látványos mécsestartó konzervdobozból (előrajzolt sablon mentén kifúrva, szöggel átlyukasztva)
Ötlet: http://savedbylovecreations.com

 

Mécsestartók befőttesüvegből

Mécsestartók befőttesüvegekből

 

Szélcsengők
(ezek elkészítésekor legyünk tekintettel a közvetlen szomszédra is...)

 

Szélcsengő söröskupakokból

Leírás: http://hegykoiviragoslanyok.blogspot.hu

 

Szélcsengő készítése saját kezűleg

Mindenféle maradékból fűzve
Forrás: http://www.pinterest.com/pin/495184921499128913/  

 

Füzérek, világítás:

 

Díszgömb dekorációk

Díszgömbök, akár papírmaséval is

Fényfüzér lámpabúrákból

Fényfüzér lámpabúrákból

 

Egyéb kiegészítők, látványelemek

 

Díszített faágak kerti dekorációként

Forrás: http://www.livingathome.de

Festett dekorkavicsok

Festett dekorkavicsok cserepekre, növények alá, mécsestartókba - nehezékként
Forrás: hegykoiviragoslanyok.blogspot.hu

 

 "Bónusz ötlet"! Hidegzuhany nyári napokra, akár az erkélyen is :-) 

 

Zuhany kiskáddal az erkélyre  

Forrás: http://www.livingathome.de

 

És ami ebből a cikkből kimaradt - (ajánló):  

1. Ültetési tanácsok, ötletek a városi zsebkertészetről a Greenfo oldalán: greenfo.hu/zsebkerteszet

2. Szívesen ajánlom Megyeri Szabolcs kertész sokféle szempontot figyelembe vevő balkonkertészeti tanácsait; sőt, – jó társasházi lakóközösség esetén – egyenesen a társasházi udvar-szépítési ötleteit, olvasásra,
itt:  kertesz.blog.hu és itt: kertesz.blog.hu/tarsashazi_tavaszvaro .